Nieuwsbericht

zondag 18 augustus 2002, 17.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Verkeerscontroles
Alkmaar, vrijdag 16 augustus 2002.
Op de Duinweg in Schoorl werd tussen 10.00 en 13.00 uur een verkeerscontrole gehouden. Vier bestuurders overschreden de maximum snelheid, twintig bestuurders droegen geen gordel. Tegen allen is proces-verbaal opgemaakt.
Op de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef en op de Zeeweg in Bergen aan Zee werden in de loop van de dag 25 bestuurders bekeurd. O.a. bromfietsers omdat zij de helm niet droegen, maar ook automobilisten die geen gebruik maakten van de veiligheidsgordel. Ook werd bekeurd voor overschrijding van de maximum snelheid.

Inbraak
Bergen, vrijdag 16 augustus 2002.
In de morgen werden uit een huis aan de Zuidlaan sieraden gestolen. Vermoed wordt dat de dieven de woning binnenslopen door een openstaande deur, op het moment dat de bewoners in de tuin aan het werk waren.

Aanhouding na messteken
Alkmaar, zaterdag 17 augustus 2002.
Omstreeks 01.00 uur werd een 39-jarige inwoner van Alkmaar aangehouden op verdenking van poging tot doodslag. Bij een gevecht met een 38-jarige plaatsgenoot in een koffiehuis aan de Montelbaen, vrijdagavond laat, trok de 39 jarige een mes en stak op het slachtoffer in. Deze laatste werd aan zijn verwondingen behandeld in het MCA. Nadat het slachtoffer aangifte deed kon na een kort onderzoek de verdachte worden getraceerd en aangehouden. Hij werd ingesloten, het mes is in beslaggenomen.

Twee aanhoudingen na bedreigingen
Egmond, zaterdag 17 augustus 2002.
Omstreeks 01.30 uur werden een 20-jarige jongen en zijn 15 jarige vriendin aangehouden nadat zij zich ernstig misdroegen in een café aan het Pompplein. Zij uitten bedreigingen en gingen barpersoneel te lijf. Ook nadat de politie ter plaatse kwam lieten zij zich niet kalmeren. Ook wenste het tweetal zich niet te verwijderen van het Pompplein. Toen aanhouding volgde bemoeiden mensen uit het publiek er zich mee. Om de weg vrij te maken voor afvoer van de twee verdachten werd een diensthond in gezet. Hierbij liepen omstanders, die geen gehoor hadden gegeven zich te verwijderen, bijtwonden op. De lastposten werden in het Alkmaarse politiebureau ingesloten en zaterdagmorgen na verhoor heengezonden. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vrachtauto brand uit
Oudkarspel, zaterdag 17 augustus 2002.
Omstreeks 03.00 uur werd brand ontdekt in een vrachtauto die langs de Waarddijk Noord geparkeerd stond. De brandweer zorgde er voor dat het vuur gedoofd werd. De oorzaak van de brand is niet bekend geworden.

Onder invloed
Castricum, zaterdag 17 augustus 2002.
Omstreeks 03.00 uur werd een 20-jarige man uit Wormerveer aangehouden nadat hij onder invloed reed. De verdachte bleek na een ademanalyse meer dan 1,5 maal de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gebruikt. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Diefstal auto door inbraak in woning
Heiloo, zaterdag 17 augustus 2002.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een auto gestolen bij een woning aan de Bosanemoon. De dieven haalden de sleutels uit de woning door in te breken. Men forceerde een raam door gaatjes te boren en zo de raamhandels te ontgrendelen. Nadat het raam geopend was werden de sleutel uit de woning gestolen. De dieven verdwenen met een zwarte Volkswagen Passat, kenteken 48-HL-GD.

Diefstal auto
Bergen aan Zee, zaterdag 17 augustus 2002.
Vanaf het van der Wijckplein werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een antracietkleurige Opel Calibra weggenomen. Deze auto is voorzien van het kenteken ZR-67-TH.

Fietser loopt letsel op
Castricum, zaterdag 17 augustus 2002.
Omstreeks 10.30 uur liep een 80-jarige fietser letsel op toen hij geen voorrang verleende op de kruising Dorpsstraat/Geesterweg. Hij werd aangereden door een 33-jarige automobilist. Het slachtoffer hoefde ondanks zijn verwondingen niet te worden opgenomen in het ziekenhuis.

Verkeerscontroles
Alkmaar/Heerhugoweaard. Zaterdag 17 augustus 2002. In de loop van zaterdag werden een 15-tal bekeuringen uitgeschreven aan bestuurders die de gordel niet gebruikten, geen helm droegen of te snel reden.
Op de Nieuwe Schermerweg werd tussen 16.00 en 19.00 uur op snelheid gecontroleerd. Van de ruim 1200 passanten reden er 542 te snel, hetgeen neer komt op 44 %. Een motorrijder spande hier de kroon, de radarsnelheidsmeter wees maar liefst 176 km/h uur i.p.v. het maximaal toegestane van 50 km/h.
Later op de zaterdagavond volgde een snelheidscontrole op de Provincialeweg in Castricum. Daar reden van 66 van de ruim 2000 passanten te snel.
Castricum, zaterdag 17 augustus 2002.
In de loop van zaterdag werden meerdere bestuurders bekeurd omdat zij zich niet hielden aan de parkeerregels bij het Strandplateau. Op drukke dagen houdt de politie hier toezicht om de doorgang van o.a. hulpverleners te kunnen garanderen. Er werd een tiental overtredingen geconstateerd.

Onder invloed
Alkmaar, zondag 18 augustus 2002.
Omstreeks 01.30 werd een 33-jarige man uit Tuitjenhorn betrapt op het rijden onder invloed. De man bleek na een ademanalyse meer dan 1,5 maal de toegestane hoeveelheid alcohol te hebben gebruikt. Castricum, zondag 18 augustus 2002.
Op de Soomerwegh werd een eveneens 33-jarige man uit Beverwijk op dit feit betrapt. Hij bleek na een ademanalyse meer dan het dubbele van de toegestane hoeveelheid te hebben gebruikt.

Aanhoudingen na auto-inbraak
Alkmaar, zondag 18 augustus 2002.
Omstreeks 04.30 uur werden een 17- en een 22-jarige Heerhugowaarder aangehouden op verdenking van inbraak in een personenauto. De politie stelde een onderzoek in nadat een getuige meldde dat op het parkeerterrein aan de Hertog Aalbregtweg werd ingebroken. Het tweetal vluchtte op een scooter maar kon in de buurt van het parkeerterrein worden aangehouden. Zij werden ingesloten, hun gedragingen worden onderzocht.

NOORDKOP

Snelheidscontrole
St. Maartensvlotbrug, vrijdag 16 augustus 2002. Op de Westerduinweg werd tussen 10.00 en 12.00 uur een snelheidscontrole gehouden. Daarbij werden 6 bestuurders bekeurd. Snelste rijder hier 83 i.p.v. het maximum van 60 km/h.

Crossauto in beslaggenomen
Texel, vrijdag 16 augustus 2002.
Omstreeks 19.00 uur werd op de Kogerweg de crossauto van een 22-jarige man uit Den Burg in beslaggenomen. De man reed daar met zijn auto zonder dat deze voldeed aan verplichtingen ten aanzien van verzekering en kenteken. Ook voldoet het voertuig niet aan de technische eisen waardoor er niet mee op de weg gereden mag worden. Er volgt proces-verbaal.

Met motor onderuit, letsel
Texel, vrijdag 16 augustus 2002..
Op de Redoute ging omstreeks 21.00 uur een 31-jarige motorrijdster onderuit toen zij haar tweewieler niet onder controle had. De vrouw afkomstig uit Almere liep vermoedelijk een hersenschudding op, ziekenhuisopname bleek niet noodzakelijk. De motor werd beschadigd afgevoerd.

Dronken man bedreigd mensen
Texel, vrijdag 16 augustus 2002.
Omstreeks 22.30 uur werd op camping Kogerstrand een man aangehouden die kort te voren in de Dorpsstraat in De Koog, in kennelijk staat, voorbijgangers bedreigde. Ook had hij in een café bedreigingen geuit en overlast veroorzaakt. De man werd ingesloten in het Koger politiebureau en zaterdagmorgen na verhoor heengezonden. Het gaat om een 37-jarige Amsterdammer.

Letsel na ongeval
Den Helder, vrijdag 16 augustus 2002.
Een 16-jarige jongen raakte vrijdagavond in het ziekenhuis toen hij omstreeks 23.30 uur met zijn bromfiets tegen een verkeersbord botste. Dit gebeurde toen hij een auto inhaalde op het Schapendijkje. Hij belandde hierbij in de berm waarna hij het bord raakte. Hij werd met letsel aan zijn gezicht afgevoerd naar het Gemini. Uit het onderzoek bleek dat de man alcohol gebruikt had. Er volgde bloedafname ter bepaling van het alcoholgehalte. De uitslag daarvan zal pas over enkele weken vast staan.

Alcoholcontrole
Sint Maartensvlotbrug, zaterdag 17 augustus 2002. In de avonduren werd een snelheidscontrole uitgevoerd op de Zeeweg. Daarbij werden 375 bestuurders gecontroleerd. Tegen twee van hen volgde proces-verbaal wegens overschrijding van het maximaal toegestane. Een 38-jarige man uit Emmen en een 34-jarige man uit Rotterdam bleken ca. 1,5 maal de toegestane hoeveelheid te hebben gebruikt.
Den Helder, zaterdag 17 augustus 2002.
Bij een controle later in de nacht, op de Rijksweg werden nog eens 284 bestuurders aan een ademtest onderworpen. Hier bleek één bestuurder in overtreding, dit betrof een 41-jarige man uit Den Helder die meer dan 3 maal de toegestane hoeveelheid alcohol had gebruikt. Van deze bestuurder werd het rijbewijs ingevorderd. Tegen de overtreders volgde proces-verbaal.
Deze alcoholcontrole werd uitgevoerd door het handhavingsteam dat zich speciaal richt op de verkeersveiligheid. De leden van dit team houden zich vooral bezig met toezicht op snelheid en rijden door rood, rijden zonder helm of autogordel en alcoholgebruik in het verkeer. Aan de controle namen een tiental agenten van het team deel.

Boete niet betaald, aangehouden
Schagen, zondag 18 augustus 2002.
Omstreeks 02.00 uur werd een 27-jarige man uit Lodz (Polen) aangehouden omdat hij nog een boete had openstaan. De man was veroordeeld wegens het voeren van een valse kentekenplaat en had de door de rechter opgelegde bekeuring van ruim 1300 Euro nog niet voldaan. De man zal zijn straf uitzitten. Hij is ingesloten in het Helderse politiebureau.

WESTFRIESLAND

Verkeersongeval met letsel
Avenhorn, vrijdag 16 augustus 2002.
Omstreeks 17.00 uur gebeurde een ongeval op de kruising West/Koningspil. Een 55-jarige vrouw uit Avenhorn verleende geen vrije doorgang aan een 53-jarige automobiliste uit Hoorn. De 55-jarige liep letsel op en werd overgebracht naar het Westfries Gasthuis.

Onder invloed
Bovenkarspel, vrijdag 16 augustus 2002.
Op de Middenweg botste een 48-jarige man uit Hoogkarspel met zijn auto tegen een geparkeerde auto. Kennelijk had de man uit Hoogkarspel meer ruimte nodig bij het wegrijden met zijn auto. Omstanders waarschuwden de politie die de verdachte in zijn woning aantrof. De man bleek onder invloed. Een ademanalyse wees uit dat hij meer dan 3,5 keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gebruikt. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt, zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Motoragent onderuit
Grootebroek, vrijdag 16 augustus 2002.
Omstreeks 22.00 uur kwam een 46-jarige motoragent van de politie ten val op de Wijzend. De agent werd in een flauwe bocht kennelijk verrast door nieuw aangebracht split op het wegdek en kwam ten val in de berm. Hij liep een gebroken arm op en werd overgebracht naar het Westfries Gasthuis. De motor werd beschadigd afgevoerd.

Worsteling bij aanhouding
Oosterblokker, vrijdag 16 augustus 2002.
Een 35-jarige man uit Oosterblokker werd op de Oosterblokker aangehouden nadat hij met hoge snelheid over het Binnenwijzend reed. De man bracht zijn auto tot stilstand bij zijn woning waarna agenten ingrepen. Hierbij ontstond een worsteling waarbij over en weer schade en (licht)letsel ontstond. De man werd uiteindelijk afgevoerd naar het bureau. Een ademanalyse wees uit dat hij ca. 1,5 maal de toegestane hoeveelheid alcohol had gebruikt. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De toedracht van de vechtpartij en de omstandigheden waaronder deze plaatsvond worden nader onderzocht.

Vijf aanhoudingen na vechtpartij
Hoorn, zaterdag 17 augustus 2002.
Omstreeks 04.00 uur werd een vechtpartij gemeld nabij een café op de Dubbele Buurt. Twee rivaliserende groepen daagden elkaar uit. Hierbij bevond zich een groep in het café en een groep buiten op straat voor het café. Toen de politie ingreep keerde een grote groep geweldplegers zich tegen de politiemensen die op dat moment ter plaatse waren. Er werd naar de agenten gegooid met glazen, stukken hout, fietsen en andere voorwerpen. Een van de politiemensen kreeg een fles tegen zijn hoofd en een ander werd met een helm op zijn hoofd geslagen. Met assistentie van andere eenheden, inzet van een politiehond, en pepperspray werd de groep uiteindelijk uit elkaar gedreven en werden vijf personen aangehouden. De vier mannen en een vrouw variëren in leeftijd van 19 tot 24 jaar en zijn afkomstig uit Hoorn en Alkmaar. Zij zijn ingesloten wegens openlijke geweldpleging en in verzekering gesteld. Eén van hen wordt maandag voorgeleidt bij de Rechter Commissaris, de anderen zijn in de loop van zondag met een dagvaarding van justitie naar huis gestuurd. Enkele agenten werden aan het bureau aan hun verwondingen behandeld.

Verkeersongeval met letsel
Opmeer, zaterdag 17 augustus 2002.
Een 21-jarige bromfietser uit Hoofddorp kwam omstreeks 14.00 uur door onbekende oorzaak ten val op de Aardebaan. Hij liep hierbij enkele schaafwonden en letsel aan zijn nek op. Hij werd overgebracht naar het Westfries Gasthuis.

Aanhouding na mishandeling
Wervershoof, zondag 18 augustus 2002.
Omstreeks 00.45 uur is een 17-jarige jongen uit Oostwoud aangehouden die kort tevoren in een horecagelegenheid aan de Hoek een 16-jarige jongen enkele klappen had verkocht. De 17-jarige werd verhoord en er zal proces-verbaal volgen.