Politie Drenthe

Korps: Drenthe, plaats: Meppel 18-08-2002 17.30 uur Berichten van zondag
Dirk Neef, 06 - 51 557 950

Alcohol in het verkeer
EMMEN - Op de Brinkenweg in Emmen hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een 32 jr. automobilist uit Sneek aan. De man had gedronken Uit de ademanalyse bleek een alcoholgehalte van ongeveer 1,25 promille.
Op de Grote Rietplas hield de politie in dezelfde nacht een 56 jr. automobilist uit Klazienaveen aan. Hij reed met een alcoholgehalte van ongeveer 1,35 promille in een auto. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

NIEUW BUINEN - Op het Noorderdiep in Nieuw Buinen verhinderden passanten in de nacht van zaterdag op zondag dat een dronken snorfietser nog verder kon rijden. De man reed met nog een fiets aan de hand en kwam meerdere keren te vallen. Toen omstanders zagen dat hij weer een keer viel pakten ze de sleutel uit de snorfiets en belden de politie. De dronken man, een 24 jr. inwoner van Nieuw Buinen, werd aangehouden en op het politiebureau werd een ademanalyse uitgevoerd. Hieruit bleek een alcoholgehalte van 1,8 promille. In overleg met Justitie vorderde de politie het bromfietscertificaat van de man in.

COEVORDEN - Op de Drostenstraat in Coevorden hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een 26 jr. automobilist uit Emmen aan. De man reed met een alcoholgehalte van ongeveer 0,6 promille in zijn auto.

Ondanks rijverbod toch achter het stuur
GIETEN - Ondanks een rijverbod tot zondagmorgen 08.30 uur stapte in de nacht van zaterdag op zondag een 27 jr. man uit Wildervank toch achter het stuur van zijn auto. De politie zag dit en hoewel de man nog probeerde te ontkomen kon hij worden aangehouden op de Naweg in Gieten. Er werd een ademanalyse gedaan en daaruit bleek een alcoholgehalte van ongeveer 1 promille.
De man was eerder in de nacht betrokken bij wat vernielingen en een mishandeling in Gieten. Toen hij daarvoor door de politie werd aangehouden zat hij in zijn auto en liet zich rijden door een 14 jr. jongen uit Stadskanaal. Tegen deze jongen is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. Tijdens het verhoor van de man uit Wildervank bleek dat hij gedronken had. Omdat het vermoeden bestond dat hij toch zou gaan rijden werd hem een rijverbod opgelegd. Toen hij in vrijheid werd gesteld negeerde hij dit rijverbod en ging toch rijden.

Kop staart aanrijding met gewonde
ZUIDLAREN - Bij een aanrijding op de Verlengde Stationsweg in Zuidlaren raakte zaterdagmiddag een 28 jr. vrouw uit Klazienaveen gewond. De vrouw zat achter in een auto, bestuurd door een 49 jr. vrouw uit Emmen. Ze reden in een langzaam rijdende file die was ontstaan door een aanrijding op de kruising van de Verlengde Stationsweg met de Berkenweg. Bij deze aanrijding was alleen sprake van materiele schade. Op een gegeven moment stopte de rij auto`s. Een 19 jr. automobilist uit Zuidlaarderveen die achter hen reed, had dit te laat in de gaten. Hij botste achter op de auto van de vrouw uit Emmen. Haar auto schoot tussen bomen door en kwam op het fietspad tot stilstand. De achter in de auto zittende vrouw raakte daarbij gewond aan nek en rug. De brandweer knipte het dak van de auto waarna de vrouw per ambulance werd overgebracht naar het ziekenhuis in Assen. De bestuurster en nog een passagiere bleven ongedeerd.

Kind loopt tegen auto
RODEN - Een 3 jr. meisje uit Leek raakte zaterdagmiddag gewond doordat ze plotseling de weg opliep. Het meisje stond met haar moeder te wachten op het voetpad langs de Albertslaan in Roden. Plotseling liep het meisje de rijbaan op waar op dat moment net een auto naderde bestuurd door een 45 jr. vrouw uit Roden. Het meisje liep tegen de zijkant van de auto en kwam met een been onder een achterwiel. Met een gebroken been werd ze per ambulance naar het Martini ziekenhuis in Groningen vervoerd.

Auto over de kop op A-28
HOOGHALEN - Bij een eenzijdig verkeersongeval op de A-28 bij Hooghalen raakte zondagmiddag een echtpaar uit Groningen licht gewond. Hun dochtertje van anderhalf bleef ongedeerd. Door deze aanrijding ondervond het verkeer richting Hoogeveen ongeveer een uur lang hinder. De auto werd bestuurd door de 29 jr. man en ze reden richting Hoogeveen. Bij een inhaalmanoeuvre kwam hij met de linkerwielen in de middenberm. Door het hoogteverschil tussen berm en wegdek krijgt hij de auto niet meer goed op de weg en verliest de macht over het stuur. De auto slingert enkele keren van links naar rechts, vliegt dan over de kop en komt op de linkerrijstrook op de kop tot stilstand. Het echtpaar werd per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd waar bleek dat het letsel meeviel.

Fietsendieven
HOOGEVEEN - Op aanwijzing van omwonenden hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag op het Stationsplein in Hoogeveen drie jongens uit die plaats van 13, 15 en 17 jr. aan. Ze worden verdacht van het stelen van een fiets. Bij het zien van de politie gingen de jongens op de vlucht. Twee werden direct aangehouden. De derde werd opgespoord door een politiehond en kreeg daarbij een beet van de hond. Een vierde wist te ontkomen. De aangehouden jongens zijn voor nader onderzoek ingesloten. De identiteit van de vierde is inmiddels bekend.

Overvaller snel aangehouden
EMMEN - Bewoners uit de omgeving van de Kerspellaan in Emmen hebben er zaterdagmiddag, zonder dat ze het direct wisten, voor gezorgd dat een overvaller snel kon worden aangehouden. Tegen 17.00 uur loopt een gemaskerde en met een (alarm)pistool bewapende jongeman een benzinestation aan de Rondweg in Emmen binnen. Hij bedreigt de medewerker en eist geld. Om zijn eis kracht bij te zetten schiet hij twee keer. Omdat de hevig geschrokken medewerker niet snel genoeg reageert, loopt de overvaller weg en verdwijnt op een bromscooter. Omwonenden hadden de politie kort daarvoor al gebeld omdat ze de jongen al een tijdlang verdacht hadden zien rondhangen in de omgeving. Er was zodoende een goed signalement bekend. Terwijl de politie de omgeving uitkamt botst op het fietspad aan de Kerspellaan een bromscooter tegen vier hem tegemoetkomende fietsers. Hierbij raakt een man (gegevens nog niet bekend) gewond. Hij wordt later overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van de bromfiets reageert enorm opgefokt. Op het moment dat hij aanstalten maakt om weg te rijden pakt een toegesnelde buurtbewoner de sleutels uit de bromscooter. Als de politie komt is de jongen nog in de buurt. Dan is snel duidelijk dat het hier om de gezochte overvaller gaat. Hij wordt aangehouden. In de bagageruimte van de bromfiets vindt de politie het alarmpistool en het masker. De verdachte is een 26 jr. inwoner van Emmer Compascuum. Hij heeft inmiddels bekend en verklaarde uit geldnood gehandeld te hebben. De politie in Emmen is zeer te spreken over de medewerking van de burgers die attendeerden op de jongen en de bromfietssleutels innamen. Zonder hun hulp had de overvaller waarschijnlijk niet zo snel aangehouden kunnen worden.

Vernieler aangehouden
TYNAARLO - Portiers van de discotheek aan de Vriezerweg in Tynaarlo hielden in de nacht van zaterdag op zondag een 21 jr. man uit Bovensmilde aan die twee auto`s had beschadigd. De jongeman was i.v.m. een opstootje uit de discotheek gezet. Uit woede en frustratie sloeg en trapte hij tegen een tweetal geparkeerde auto`s. De portiers zagen dit en hielden de jongeman aan, waarbij hij zich hevig verzette. De politie nam hem mee en op het politiebureau werd proces-verbaal opgemaakt.

Vandalen aangehouden
ASSEN - Een jongen en een meisje van 19 jr. uit Assen hebben in de nacht van zaterdag op zondag in de Zwanestraat in hun woonplaats vernielingen gepleegd. Uit een tuin werd een aantal spullen gepakt en later weer weggegooid. Hierbij ging het een en ander kapot. De bewoonster van het huis waar de tuin bij hoort waarschuwde de politie en gaf een goed signalement. Hierdoor konden ze worden aangehouden. Met een proces-verbaal op zak mochten ze in de loop van de nacht naar huis.

Parachutisten gewond
ASSEN - Een 31 jr. vrouw uit Assen raakte zaterdagmiddag zwaar gewond bij een parachutesprong op het terrein van de ijsbaan aan de M.L. Kingweg in de wijk Peelo in Assen. De vrouw maakte deel uit van een 1e groep parachutisten die daar een landing zou maken. Ze waren opgestegen in Hoogeveen. De sprong ging goed maar bij de landing kwam ze niet goed uit en kwam daarbij zijdelings en hard op de grond te vallen. Met verwondingen aan hoofd, nek en rug werd ze overgebracht naar het AZ Groningen. Een traumateam van dit ziekenhuis verleende assistentie. Hoe het nu (zondagavond 17.00 uur) is met de vrouw is bij de politie niet bekend.

FLUITENBERG - Zondagmiddag landde in een weiland aan de Fluitenbergseweg in Fluitenberg een 23 jr. parachutiste uit Lauwerszijl verkeerd. Ze kwam tijdens haar eerste (en waarschijnlijk ook laatste) solosprong te hard neer en brak daarbij een been.

Twee verdachten mishandeling aangehouden
ASSEN - Op de Vaart Zuidzijde in Assen hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag een 25 jr. man uit Grolloo en een 27 jr. man uit Stadskanaal aan. De twee worden verdacht van mishandeling en vernieling. Op de Vaart Zuidzijde begonnen ze volgens getuigen zonder aanleiding ruzie te maken met een groepje voorbijgangers. Hierbij kregen een 21 jr. jongen uit Bovensmilde en een 20 jr. jongen uit Assen klappen. Ook werd de fiets van een andere 21 jr. jongen uit Bovensmilde beschadigd. De drie benadeelde hebben aangifte gedaan. Bij hun aanhouding verzette de man uit Stadskanaal zich zo hevig dat de politie zich genoodzaakt zag om pepperspray gebruiken. Op het politiebureau vernielde hij nog een aantal stoelen. Zondag zijn ze in de loop van de dag op vrije voeten gesteld.

Geheime zender uit de lucht
DALERPEEL - De politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan de uitzendingen van geheime zender `De Zwerver`. Er waren al meerder klachten over de storing die deze zender veroorzaakte. Zaterdagavond werd de zender gepeild waarbij bleek dat er werd uitgezonden uit een woning aan de Nassaustraat in Dalerpeel. De apparatuur werd in beslag genomen. Tegen de 21 jr. eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt.