Gemeente Goes

Persbericht

Vestiging poppenmuseum in Goes

Dinsdag 16 juli aanstaande opent het poppenmuseum Zwemer haar deuren in de Evertsenstraat 15 in Goes. Met het poppenmuseum is Goes een uniek museum rijker. Maandag 19 augustus wordt het museum officieel op een feestelijke wijze door wethouder mr. S.M. van t Westeinde geopend. De collectie bestaat uit oude en moderne poppen, poppenhuizen, poppenkleertjes, miniatuurserviezen en alles wat bij de poppenwereld hoort. De collectie poppenkleertjes is uniek in Nederland. De verzameling omvat klederdrachten uit heel het land, die zorgvuldig zijn nagemaakt met zoveel mogelijk de originele stoffen. Zo hebben de vrouwenpoppen soms wel vier onderjurken aan. Er is ook een grote collectie beren in alle maten, zowel oude als nieuwe. De collectie barbiepoppen is indrukwekkend. De barbies van begin jaren 70 tot heden met een grote variatie in kledingstukken zijn een lust voor het oog.

De oprichters van het museum, Nel en Jan Zwemer, verzamelen al tientallen jaren poppen, poppenhuizen en beren. Hun collectie omvat inmiddels 7.000 stukken. Ongeveer de helft daarvan is in het museum te zien. De andere helft wordt gebruikt voor wisseling van de tentoongestelde collectie.

Broer en zus Jan en Nel Zwemer komen uit Deventer waar ze eerst hun collectie tentoonstelden. Ze hebben besloten om naar Goes te komen, omdat Nel en Jan familie in Zeeland hebben wonen. Nel en Jan verzamelen niet alleen, zij maken ook poppen, trollen en onderdelen voor poppenhuizen. De zelfgemaakte poppetjes, trollen en andere unieke hebbedingetjes zijn in het museum te koop.

Het museum ligt op tien minuten loopafstand van het centrum en het station. De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De toegangsprijs bedraagt 2,30 voor volwassenen en 1,00 voor kinderen.