Gemeente Amersfoort

VERBOUWING PUBLIEKSHAL STADHUIS VAN START

datum: 13 augustus 2002

Maandag 19 augustus start de eerste fase van een verbouwing van de centrale publiekshal in het stadhuis. Die verbouwing is nodig om de hal beter toegankelijk te maken voor gehandicapten en om de werkplekken aan te passen aan de arbo-eisen. Naar aanleiding van tochtklachten van personeel en bezoekers worden de huidige in- en uitgang vervangen door een draaideur. De receptie maakt plaats voor een open ontvangstbalie met een verlaagd gedeelte voor rolstoelgebruikers. In een later stadium zullen de loketten van publiekszaken eveneens vervangen worden door open balies. De gemeente tracht de overlast van de verbouwing tot een minimum te beperken door werkzaamheden die geluidshinder met zich meebrengen in de avonduren en het weekend te laten uitvoeren.

Nieuwe receptie
De eerste fase van de verbouwing - het vervangen van de in- en uitgang door een draaideur - is klaar op zaterdag 5 oktober. Tot die tijd is de (rechter) toegangsdeur tot het stadhuis afgesloten en fungeert de uitgang tevens als ingang. In de tweede fase die van 7 oktober tot en met 15 november duurt, wordt de huidige, gesloten, receptie afgebroken om plaats te maken voor een open balie. In verband hiermee is de toegangsdeur naar het loket Bouwen en Wonen tijdelijk buiten gebruik; bezoekers bereiken het loket via een toegangsdeur waarvoor ze links om de receptie heen moeten lopen. De receptie wordt tot de ingebruikname van de nieuwe balie gehuisvest in de loketten 7 en 8 van Publiekszaken. De drie werkplekken in de nieuwe receptiebalie zijn straks individueel instelbaar, zoals de Arbowet dat voorschrijft. De gemeente legt het nieuwe ontwerp van de receptiebalie, met een verlaagd gedeelte voor rolstoelgebruikers, ter goedkeuring voor aan de Gehandicaptenraad Utrecht. Hiermee wil ze een zogenoemd ITS-certificaat voor rolstoeltoegankelijkheid verkrijgen. Het ontwerp voor de draaideur is eveneens ITS-gecertificeerd.

Vervanging loketten
In een derde verbouwingsfase, die naar verwachting in het voorjaar van 2003 start, zullen de loketten van publiekszaken plaatsmaken voor open balies. Ook wordt het meubilair voor het wachtend publiek vervangen en komen er een koffie-automaat en een speelhoek. Met de totale verbouwing van de publiekshal is een investering gemoeid van 1,3 miljoen euro. Hierin zitten ook alle kosten voor het rolstoeltoegankelijk maken van het hele stadhuis.

Asbestverwijdering
Voorafgaand aan de start van de verbouwing wordt op zaterdagmiddag 17 augustus aanstaande door een gespecialiseerd bedrijf asbest verwijderd boven de huidige ingang naar de publiekshal. In verband hiermee zal na 13.00 uur een klein gedeelte van het Stadhuisplein worden afgezet. Publiekszaken is deze zaterdag gewoon geopend van 9.00 tot 12.00 uur.