Gemeente Heumen

Nieuwsberichten

19-08-2002
Inzamelpunt voor aluminium

Inzameling aluminium

Met ingang van september is het mogelijk naast glas, oud papier, textiel en kur k ook aluminium gescheiden in te leveren. Ook dit materiaal kan namelijk worden gerecycled en daarna opnieuw gebruikt.

Aluminium is een kostbare grondstof. Voordat bauxiet via aluinaarde aluminium i s geworden is er enorm veel energie in gestopt. Er is 7 maal zoveel gas of olie voor nodig als voor het produceren van ijzer en 15 maal zoveel energie als vo or de bereiding van glas!

Bovendien veroorzaakt de productie nog veel lucht- en watervervuiling. Daarom i s het niet goed om deze kostbare grondstof voor wegwerpmaterialen te gebruiken. In de praktijk belandt bijna de totale productie op de vuilnisbelt of in de ve rbrandingsoven. Anders dan ijzer en staal is aluminium niet magnetisch uit het afval te verwijderen, terwijl het wel goed te recyclen is. Het gaat om een berg aluminium van 20 miljoen kg per jaar.

In Malden gaat Milieudefensie daar wat aan doen: alle beetjes helpen namelijk!

Bij de natuurvoedingswinkel "De Distel" in het winkelcentrum staat vanaf 1 sept ember een herkenbare afvalbak voor aluminium. Mits leeg en schoon kan men er wa xinecupjes, schaaltjes voor boterkoek, tartaar e.d., afsluitingen van boter en kwark, aluminium flessendoppen en aluminiumfolie in kwijt. Ook afgedankte alumi niumpannen en keukenmateriaal mogen erbij. Als u twijfelt of iets van aluminium is, hou er dan een magneet bij: zoals gezegd is aluminium niet gevoelig voor e en magneet.

Milieudefensie hoopt dat ook deze inzameling een succes wordt.