Gemeente Breda

19-08-2002

Nieuwe aanpak vergunningen evenementen

Er is een discussienotitie verschenen over de aanpak van de vergunningverlening voor evenementen. Burgemeester en wethouders van Breda stellen hierin voor om door te gaan op het spoor van verbetering van evenementen zoals voorgesteld in de nota (Toe)zien op feesten, waarover vorige zomer consultatie heeft plaatsgevonden. Belanghebbenden zoals organisatoren van evenementen, de horeca, winkeliers en omwonenden krijgen de gelegenheid mee te praten over de discussienotitie.

In de notitie wordt voorgesteld voortaan voor elk evenement een vergunning te vragen. Dat zal dan wel een gemoderniseerde vergunning zijn met minder voorschriften. Een groot aantal voorschriften zal standaard in elke vergunning staan. Als organisatoren tijdig een complete aanvraag indienen zorgt de gemeente voor een gestroomlijnde en snelle afhandeling. De procedure hiervoor is binnen de gemeentelijke organisatie helder omschreven.
Het aantal beleidsregels (beperkingen aan wat organisatoren mogen) is verminderd. Daar staat tegenover dat er wel meer toezicht zal worden gehouden door de gemeente. En als er onveilige hinderlijke of schadelijke zaken worden geconstateerd wordt ingegrepen. Aparte aandacht krijgt geluidsoverlast bij evenementen. Het toegenomen aantal evenementen, zeker in de openlucht, en het muziekkarakter ervan leidt in toenemende mate tot overlast. Om dat beter te beheersen worden diverse verbeteringen voorgesteld

Afhankelijk van de uitkomsten van de consultatie over de notitie worden de voorstellen definitief gemaakt en in het najaar ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Breda, 19 augustus 2002