Gemeente Almere

Keywords:

Almeerders hechten aan groen, veilig en jeugd

Eerste resultaten grootscheepse Wijkpeiling

Heel veel Almeerders willen het groene karakter van Almere behouden, en zijn er niet voor om alles vol te bouwen. Daarnaast gaat de veiligheid de bewoners zeer ter harte, zowel in het verkeer als door bestrijding van criminaliteit. Ook de items die met jeugd te maken hebben scoren hoog; meer (beleidsmatige) aandacht voor de jeugd maar ook concrete voorzieningen als speelplekken, ontmoetingsplaatsen en meer opvang en begeleiding van probleemjongeren.

Dit zijn enkele belangrijke uitkomsten van een grootscheepse peiling naar de mening van de inwoners van Almere. Deze zijn te vinden in een eerste tussenrapportage gebaseerd op de respons van meer dan 3000 Almeerders. Van een reeks van twee stellingen moesten de respondenten telkens aangeven welke zij het belangrijkst vinden. Deze zogeheten ´paarsgewijze afweging´ heeft waardevolle informatie opgeleverd over de prioriteiten van burgers als het gaat om (openbaar) groen, onderhoud, voorzieningen voor jeugd en ouderen, veiligheid, verkeer en parkeren, wonen et cetera.

Schoon, heel en veilig

De items op het gebied van het beheer van de openbare ruimte worden erg belangrijk gevonden. De uitkomsten ondersteunen het belang dat de dienst Stedelijk Beheer hecht aan ´schoon, heel en veilig´.

Vermeldenswaard is ook de behoefte aan betaalbare huurwoningen, een item dat met name hoog scoort bij jongeren (18-24 jaar) en bij éénoudergezinnen.

Ook blijkt dat heel veel bewoners (ruim 90%) zich prettig voelen in hun buurt, maar dat een deel hiervan zich toch wel zorgen maakt over de toekomstige ontwikkelingen. Dit is een extra reden om bij de invulling van het beleid rekening te houden met de wensen en behoeften van de bewoners.

De Wijkpeiling

De Wijkpeiling is een nieuw instrument van de gemeentelijke dienst Stedelijk Beheer om vast te stellen hoe bewoners hun leefomgeving ervaren en waarderen. Ruim 8000 inwoners in alle wijken en buurten van Almere hebben meegewerkt aan de eerste peiling.

De Wijkpeiling bestond uit een enquêtedeel en de ´paarsgewijze afweging´. Van deze laatste is nu dus een tussenrapportage beschikbaar.

Het enquêtedeel heeft eveneens een schat aan gegevens opgeleverd. Het analyseren hiervan neemt kost behoorlijk veel tijd. Het volledige eindrapport zal eind van dit jaar gereed zal zijn, compleet met conclusies en aanbevelingen. Ook dit eindrapport vormt een waardevolle input voor toekomstig beleid van de gemeente, bijvoorbeeld voor wijkbeheersplannen of veiligheidsplannen.

(geplaatst 19 augustus 2002)

k