Gemeente Leiden

Studenten krijgen de zak

Zoals alle nieuwe inwoners, moeten ook de kersverse studenten voorgelicht worden over de praktische gang van zaken in hun nieuwe thuisstad. De gemeente deed dat afgelopen dinsdag op ludieke wijze, met een prijsvraag over zwerfafval. Wat er te winnen viel? 400 vuilniszakken!

MILIEU EN BEHEER - Met een hoofdprijs van twintig rollen vuilniszakken kan de winnaar van de wedstrijd die de gemeente afgelopen dinsdag hield voor eerstejaars, zich bij voorbaat geliefd maken in ieder studentenhuis. Daar kan het afval van een compleet studentenleven wel in. Leiden ruimt op, en dat mogen ook de jonge academici weten! Het is overigens niet zo dat de studenten meer troep maken dan andere Leidenaars, haast de gemeente zich te verklaren. "Het is hoogstens zo dat ze net iets vaker verhuizen en dan elke keer weer een bank of een koelkast kwijt willen. En ze moeten even weten dat je in een stad met meeuwen niet vrijdagavond voordat je naar je ouders gaat alvast de vuilniszakken buiten kan zetten."
De gemeente koos voor een ludieke verpakking van de boodschap, door de studenten een quiz over zwerfafval te laten invullen. Ruim 600 eerstejaars, ongeveer de helft van de aanwezigen op de beurs, deden dat ook. Terwijl ze piekerden over de vragen, lichtten medewerkers van de gemeente ze voor over de grofvuillijn, het ophaalschema van de vuilniswagens en de actie "Fiets fout = fiets weg". Eric den Dulk van groepje 116 ging er met de 400 zakken vandoor.

Tijdens de El Cid-week bepalen studenten het straatbeeld nóg meer dan anders. Om te zorgen dat die straat er na dit soort zonnige taferelen weer netjes achterblijft, licht de dienst Milieu en Beheer van de gemeente de kersverse eerstejaars tijdens de introductiedagen alvast voor over hoe Leiden met afval omgaat. Foto: Wim van Noort.