Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG adviseert gemeenten om schoolgebouwen aan te passen (19/08/02)

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert gemeenten om alle bestaande schoolgebouwen in het basisonderwijs aan te passen dan wel uit te breiden. Dit is nodig om nieuwe onderwijskundige ontwikkelingen een plaats te geven in de schoolgebouwen. Het gaat om ruimte om de computers neer te zetten, een ruimte voor de schoolarts, de logopediste of voor de remedial teacher. Daarnaast kan worden voorzien in een werkplek voor de leerkrachten.

Dit is het resultaat van de extra investeringen in de onderwijshuisvesting. Dit voorjaar is structureel 45 miljoen extra rijksinvestering vrijgemaakt voor schoolgebouwen. Daar bovenop zetten gemeenten structureel 68 miljoen uit eigen middelen in. Het kabinet heeft aangegeven dat de extra investering expliciet is bedoeld om de onderwijskundige vernieuwingen in het onderwijs te vertalen naar schoolgebouwen.

De gemiddelde basisschool in Nederland is nu ongeveer 1140 m2 groot. De nieuwe norm voor deze school is nu 1245 m2; een stijging van de ruimte met ruim 9%. Onlangs leidde de klassenverkleining al tot een stijging van de ruimte met zon 10%. De gemiddelde school die straks zijn gebouw aanpast aan de onderwijskundige vernieuwing krijgt eenmalig een vergoeding van ongeveer 150.000,--.

Gemeenten zijn sinds 1 januari 1997 verantwoordelijk voor de huisvesting van de scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Elke gemeente dient een verordening vast te stellen. De VNG heeft daartoe een modelverordening onderwijshuisvesting ontwikkeld die door vrijwel alle gemeenten op hoofdlijnen is overgenomen. In deze modelverordening worden nu de nieuwbouwnormen voor basisscholen en speciale scholen voor basisonderwijs verhoogd. Ook wordt een model gepresenteerd om bestaande scholen aan te passen dan wel uit te breiden. Bekeken moet worden welke voorzieningen worden gerealiseerd: een computerhoek, het vergroten van de lerarenkamer, kleinere ruimten om leerlingen in groepjes te laten werken of een ruimte voor remedial teaching. Dit kunnen schoolbesturen in overleg met gemeenten zelf bepalen. De komende jaren gaan gemeenten en scholen met deze operatie aan de slag.

Al langer is algemeen erkend dat meer geld nodig is voor de huisvesting van scholen. Eerder rekende de VNG al voor dat forse investeringen noodzakelijk zijn. Deze investering in schoolgebouwen is een goed begin. De VNG zet het gesprek met de minister van onderwijs over verdere verbeteringen in de onderwijshuisvesting voort.