Securicor Custodial onder de loep
19-08-2002

Naar aanleiding van klachten van onze leden, is er in de afgelopen week overleg geweest tussen vakbonden, Securicor en het Ministerie van Justitie over de noodvoorzieningen voor de zogenaamde Bolletjesslikkers.

Centraal voor ons staat de veiligheid van Securicor medewerkers bij het bewaken van opgepakte bolletjesslikkers. De bewaking door beveiligingsbedrijven van deze groepen is, op deze schaal , nieuw in Nederland. In Nederland wordt deze taak opgepakt door twee bedrijven. Securicor heeft de locatie Kamp Zeist bij Soesterberg en Locatie Roermond onder haar hoede. NVD/Group4/Falck heeft Bloemendaal onder haar hoede.

Haastwerk
Met het binnenhalen van deze nieuwe opdracht in februari, moest er in hoog tempo een organisatie voor worden opgestart. Het hoge tempo zorgde voor aanloopproblemen. Fouten in de betaling, inschaling, enzovoort. In een rechtstreekse discussie met Securicor wordt er aan gewerkt om dit correct te laten verlopen. Het overleg, met het Ministerie van Justitie, ging echter over veiligheid. Vooral omdat in hoog tempo een nieuwe organisatie is opgebouwd met ook nog eens veel nieuwe collegas. Justitie is daarbij eindverantwoordelijk.

Als eerste hebben we de opleidingen bij de kop gehad. Door Justitie is aangegeven dat zij meer tijd en energie in opleidingen willen steken. Daar ligt dan ook een programma voor klaar. Onze klacht, dat leden daaraan geen deel kunnen nemen, werd deels bevestigd: aan de ene kant is de bezetting van de detentiecentra, volgens Justitie, ruim aan de maat, maar aan de andere kant is er wel een probleem, volgens Securicor , met de planning. Een probleem dat afgelopen week is opgepakt.

Het blijft overigens wel erg wrang, dat voor een soortgelijke functie in het normale gevangeniswezen veel meer opleidingstijd wordt uitgetrokken dan voor de detentie toezichthouders.

Vervolgens is veel over de dagelijkse praktijk gesproken. Ook de ondersteuning en nazorg bij incidenten. Er is bevestigd dat in de detentiecentra ondertussen ook bijstandsteams operationeel zijn.

Met de toelichtingen van Securicor en het Ministerie van Justitie zijn we zeker nog niet gerustgesteld. Of de veiligheid van Securicor collegas helemaal is gegarandeerd, kunnen alleen leden aan ons bevestigen. Als er dus aanvullingen zijn op de toelichtingen van Securicor en Justitie, laat het ons weten. Dan kunnen we daarmee aan de slag. Ook als er andere klachten zijn, meldt het ons en wacht er niet te lang mee! Volgende week zitten we weer in overleg. Dan is ook een verslag van de Arbeidsinspectie aan de orde.

Voor reacties of vragen naar aanleiding van deze Info, kunt u terecht bij uw onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via tel. nr. 023-5651052 of reageer direct via deze pagina.