NATIONALE VACATUREBANK.NL

Wegener en PCM in hoger beroep tegen NationaleVacaturebank.nl

Persbericht

Wegener en PCM in hoger beroep tegen NationaleVacaturebank.nl

Aanstaande woensdag dient in Leeuwarden het hoger beroep dat Wegener en PCM tegen NationaleVacaturebank.nl hebben aangespannen. Inzet, is de vraag of een krant onder het databankenrecht valt.

PCM, uitgever van o.a. de Volkskrant, had samen met Wegener een kort geding aangespannen tegen NationaleVacaturebank.nl. Met dit proefproces probeerden eisers de werking van het databankenrecht zodanig op te rekken, dat een krant in het vervolg ook onder de werking van het databankenrecht zou vallen.

De President van de Rechtbank in Groningen, Mr. Praktiek, deelde deze zienswijze niet en heeft NationaleVacaturebank.nl in het gelijk gesteld.

Op NationaleVacaturebank.nl kunnen bedrijven online hun vacatures aanmelden. Met meer dan 19.500 Nederlandse bedrijven die gebruik maken van deze service is NationaleVacaturebank.nl marktleider in Nederland. Anders dan bij andere vacaturebanken, hoeft er bij NationaleVacaturebank.nl door bedrijven niet betaald te worden per geplaatste vacature. Kleine en middelgrote bedrijven (tot 60 vacatures per jaar) kunnen gratis vacatures plaatsen, en grote bedrijven betalen een jaarlijkse vergoeding van 900,-. Hiermee zijn de tarieven van NationaleVacaturebank.nl aanmerkelijk lager dan die van andere vacaturesites. Bovendien kunnen werkgevers gebruik maken van de actuele CV-databank om snel de juiste kandidaten te kunnen selecteren.

Naast de vacatures die door de bedrijven online geplaatst worden, vult NationaleVacaturebank.nl het vacaturebestand aan met een aantal samenvattingen. Wekelijks verschijnen in de Nederlandse media ongeveer 9.000 vacatures (in 140 bronnen). Van deze vacatures worden door diverse bedrijven in Nederland samenvattingen gemaakt, die te koop worden aangeboden. Van deze samenvattingen koopt NationaleVacaturebank.nl ongeveer 8% in en plaatst die als aanvulling op de site, zodat de werkzoekenden een ruimere keuze hebben met betrekking tot vacatures. NationaleVacaturebank.nl is niet de enige vacaturebank die vacaturesamenvattingen koopt. Andere partijen die ook vacaturesamenvattingen kopen zijn o.m. Jobtrack.nl (Wegener), Intermediair.nl, Telegraaf.nl, Clickwork.nl (PCM) en Werk.nl (Arbeidsbureaus).

Wegener en PCM zien ons als bedreiging voor hun sites Jobtrack en Clickwork, aldus Jan-Peter Cruiming, Managing Director van NationaleVacaturebank.nl. Met het kort geding probeerden ze het ons lastig te maken, een onsportieve manier van concurreren. Aan de andere kant is Cruiming blij met alle publiciteit die de zaak heeft veroorzaakt. In de afgelopen 2 maanden hebben zich spontaan 2.000 nieuwe bedrijven aangemeld, een nieuw record!

Het aantal ingeschreven kandidaten bedraagt inmiddels meer dan 70.000. Dagelijks worden er honderden nieuwe CVs aangemeld. Om de populariteit van de site verder te vergroten, wordt in september gestart met een spraakmakende radio-campagne op radio 1,2 en 3.

Volgens internetadvocaat Mr. Christiaan Alberdingk Thijm van advocatenkantoor SOLV in Amsterdam, is een krant geen database in de zin van de Databankenwet, omdat niet aan de vereisten hiervoor wordt voldaan. Een databank moet systematisch en methodisch geordend zijn. Ook moet er sprake zijn van een substantiële investering in de databank. Voorzover er sprake is van een investering in vacature-advertenties, komt deze investering op het conto van de adverteerders, niet op dat van de kranten.

NationaleVacaturebank.nl
NationaleVacaturebank.nl is onderdeel van Hunter Select BV, een gerenommeerd werving & selectiebureau, opgericht in 1998, gevestigd te Groningen. Sinds begin dit jaar is de heer Hans Wiegel benoemd tot Commissaris. In samenspraak met Jong Management, de junioren organisatie van VNO/NCW is in 2000 besloten tot het oprichten van een platform voor de Nederlandse arbeidsmarkt, NationaleVacaturebank.nl.

NationaleVacaturebank.nl heeft als doelstelling om zoveel mogelijk mensen aan een baan te helpen. Met behulp van internet worden vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt aan elkaar gekoppeld. Hierdoor wordt getracht de Nederlandse arbeidsmarkt toegankelijker, transparanter en overzichtelijker te maken en beter te laten werken.

Bedrijven kunnen hun vacatures aanmelden bij NationaleVacaturebank.nl en werkzoekenden kunnen hun CV er achter laten. De computer koppelt beide partijen aan elkaar. Werkzoekenden en bedrijven kunnen gratis gebruik maken van de faciliteiten. Alleen grote bedrijven betalen een kleine vergoeding om hun vacatures te plaatsen. NationaleVacaturebank.nl vindt maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk. Momenteel loopt er bijvoorbeeld een samenwerkingsproject met KPN om de ontslagen medewerkers weer aan een nieuwe baan te helpen. NationaleVacaturebank.nl doet dit zonder hiervoor enige vergoeding of subsidie te ontvangen.

Noot voor de redactie,