Ingezonden persbericht


Van: Betuweroute Collectief

PERSBERICHT


** NS Railinfrabeheer fout bezig met Projectorganisatie Betuweroute **
Amsterdam, 19 augustus 2002

Betuweroute Collectief heeft opnieuw aangifte gedaan van economische delicten die worden begaan door NS Railinfrabeheer B.V.

Railinfrabeheer gebruikt voor de activiteiten rond de Betuwelijn de handelsnaam Projectorganisatie Betuweroute. Zij doen dat echter op een manier die in strijd is met de wet, in het bijzonder de bepalingen omtrent inschrijving in het handelsregister en de verplichte vermeldingen op het briefpapier.

Ondanks toezeggingen die NS-RIB deed aan de Economische Controle Dienst zijn de inschrijvingen en het briefpapier nog steeds niet in orde.

"NS Railinfrabeheer B.V. blijft willens en wetens de wet overtreden, ook na de kennelijke loze belofte die ze aan de Economische Controle Dienst hebben gedaan", zegt Koen IJff van Betuweroute Collectief. "Het Openbaar Ministerie moet nu voortvarend optreden en Railinfrabeheer vervolgen voor die bij voortduring gepleegde overtredingen."

De aangifte is heden verstuurd.

INFORMATIE:
Koen IJff, 020-6461823

TOELICHTING

In mei 2000 zijn NS-Railinfrabeheer B.V. en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat een samenwerkingsverband aangegaan onder de naam Projectorganisatie Betuweroute.

Het was lange tijd onduidelijk welke juridische status deze projectorganisatie eigenlijk had. Het woord 'samenwerkingsverband' suggereert dat er een aparte juridische constructie bestaat óf dat beide partijen aanspreekbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een vennootschap onder firma.

Geen van beide blijkt het geval te zijn. Oorzaak van de verwarring is de onzorgvuldige en zelfs onrechtmatige wijze waarop de betrokkenen de naam Projectorganisatie Betuweroute voeren in het economisch verkeer.

Tot op de dag van vandaag lappen de ambtenaren van de voormalige Dienst Railinfrabeheer onbeschaamd tal van wettelijke regels aan hun laars. Het gaat om voorschriften ten aanzien van de inschrijvingen in het handelsregister en de vermeldingen op het briefpapier. Voor de burger is het daardoor onduidelijk wat voor club die Projectorganisatie nou eigenlijk is.

Op 22 september 2000 (bijna twee jaar geleden!) heeft Betuweroute Collectief hiervan aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Utrecht. Ook hebben wij de laakbare handelswijze van NS-Railinfrabeheer B.V. aan de orde gesteld bij zowel de bestuursrechter als bij de burgerlijke rechter.

De rechters én het Openbaar Ministerie zijn unaniem van oordeel dat het NS-Railinfrabeheer B.V. is die voor 100% verantwoordelijk gehouden moet worden voor de daden van de Projectorganisatie in verhouding tot de burgers.

Op 17 juli 2002 stuurde de Hoofdofficier van Justitie te Utrecht ons een brief (die wij u op verzoek kunnen faxen). Ze bevestigt de door ons gemelde feiten en bedankt ons voor de verstrekte inlichtingen. In overleg met de Economische Controle Dienst zou NS Railinfrabeheer B.V. haar beleid nu hebben aangepast en de fouten hebben hersteld.

NIET DUS !!

Zo zijn een aantal nevenvestigingen, waaronder die in Angeren en Zevenaar, ten onterechte nog steeds niet in het handelsregister ingeschreven.

Ook wordt nog steeds niet consequent op hun briefpapier het nummer vermeld waaronder de organisatie is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Tenslotte verzuimt NS Railinfrabeheer nog steeds regelmatig om op brieven en overeenkomsten de volledige naam van de vennootschap, inclusief de aanduiding B.V. of 'Besloten Vennootschap' te vermelden.

Reden genoeg voor ons om herhaald en opnieuw aangifte te doen van de voortdurende wetsovertredingen door NS Railinfrabeheer B.V.

Onze advocaat, mevrouw dr. Liesbeth Zegveld van het kantoor Böhler Franken Koppe De Feijter in Amsterdam, heeft de aangifte heden verstuurd.

BETUWEROUTE COLLECTIEF

Koen IJff
Hunzestraat 12
1079 WC AMSTERDAM
020-6461823

Betuweroute Collectief in ingeschreven bijde KvK te A'dam, nr. 33.180.047

Bijlage:

Herhaalde aangifte 19-08-2002

Betreft: IJff / Aangifte, Projectorganisatie Betuweroute

Geachte mevrouw Klopper-Gerretsen,

Client, de heer IJff, heeft mij geinformeerd over uw brief aan hem d.d. 17 juli 2002. Naar aanleiding hiervan bericht ik u als volgt.

Naast de twee nevenvestigingen van Projectorganisatie Betuweroute, die inmiddels zijn ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, zijn verschillende nevenvestigingen thans nog niet ingeschreven. Het betreft hier de nevenvestigingen in onder andere Sliedrecht, Angeren en Zevenaar. Zoals u weet, dienen op voet van artikel 28 jo. artikel 3 Handelsregisterwet nevenvestigingen van ondernemingen in Nederland in het Handelsregister te worden ingeschreven. Op grond van artikel 1 sub 4 van de Wet Economische Delicten is overtreding van dit voorschrift een economisch declict.

Daarnaast is NS Railinfra Beheer (NS RIB) dan wel Projectorganisatie Betuweroute op grond van artikel 25 Handelsregisterwet verplicht om op uitgaande brieven te vermelden onder welk nummer de onderneming in het Handelsregister is ingeschreven. NS RIB c.q. Projectorganisatie Betuweroute voldoen nog altijd niet in alle gevallen aan deze verplichting. Op grond van artikel 1 sub 4 van de Wet Economische Delicten is overtreding van dit voorschrift eveneens een economisch delict.

Ten slotte is NS RIB dan wel Projectorganisatie Betuweroute op grond van artikel 2:186 BW verplicht om op uitgaande stukken de volledige naam van de vennootschap en haar woonplaats te vermelden. Conform artikel 2:177 BW dient de naam aan te vangen met de woorden Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Geen van de stukken die NS RIB c.q. Projectorganisatie Betuweroute doet uitgaan voldoen aan (al) deze wettelijke vereisten. Op grond van artikel 1 sub 4 van de Wet Economische Delicten is overtreding van deze voorschriften een economisch delict.

Ter ondersteuning van de hierboven uiteengezette delicten stuur ik mee enkele brieven en stukken die zijn verzonden door de Projectorganisatie Betuweroute. Deze brieven vermelden geen van alle het nummer van inschrijving in het Handelsregister van de desbetreffende nevenvestiging van NS RIB en/of van de hoofdvestiging van NS RIB en/of van Projectorganisatie Betuweroute. Daarnaast ontbreekt in verscheidene brieven de volledige naam van de vennootschap en haar woonplaats met toevoeging van de woorden Besloten Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.

Client heeft reeds op 22 september 2000 aangifte gedaan van, onder andere, de hierboven uiteengezette delicten. Ik verzoek u deze brief te beschouwen als een herhaald verzoek om de aangegeven economische delicten in behandeling te nemen en hierop een beslissing te nemen.

Graag verneem ik uw beslissing op deze aangifte binnen acht weken.

Met vriendelijke groet,

L. Zegveld