Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Gouda, 19 augustus 2002

Overname MDC door Amstelland afgerond

Projectontwikkelingsmaatschappij Amstelland NV ('Amstelland') en branchegenoot Multi Development Corporation NV ('MDC') hebben vandaag de overeenkomst getekend voor het samengaan van beide ondernemingen. Gelijktijdig is de verwerving van alle aandelen in MDC door Amstelland afgerond en is de naam Amstelland NV gewijzigd in Amstelland MDC NV. Hiermee is een ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, woningen en kantoren(parken) gevormd die op Europese schaal actief is. De onderneming heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. MDC wordt voor het volledige tweede halfjaar van 2002 meegeconsolideerd.

Positieve bijdrage winst per aandeel
De overname van MDC draagt direct positief bij aan de winst per aandeel van Amstelland MDC. Op autonome basis prognosticeerde Amstelland een winst per aandeel voor 2002 van circa 15 procent. Met de overname van MDC zal deze naar verwachting voor afschrijving goodwill met circa 30 procent stijgen naar EUR 0,83 en na afschrijving goodwill met circa 17 procent naar EUR 0,74. In 2003 zal de winst per aandeel voor Amstelland MDC naar verwachting voor afschrijving goodwill stijgen met circa 25 procent en na afschrijving goodwill met circa 20 procent. Amstelland MDC kende in 2001 pro forma gecombineerde bedrijfsopbrengsten van ruim EUR 1,1 miljard en een pro forma gecombineerd operationeel resultaat van EUR 78,6 miljoen.

Financiering overname
De overnamesom bedroeg EUR 310 miljoen en is vandaag voldaan. Deze is deels uit eigen middelen (EUR 77,5 miljoen) en deels door uitgifte van 31.738.094 aandelen betaald. Hiervan zijn 20.666.666 aandelen geplaatst bij de verkopende aandeelhouders van MDC tegen EUR 7,50. De resterende 11.071.428 aandelen zijn tegen EUR 7,00 eveneens geplaatst bij de verkopende aandeelhouders. Zoals aangekondigd bij de bekendmaking van de voorgenomen acquisitie op 24 juni jl., alsmede in een advertentie op 12 augustus jl., heeft Amstelland deze ruim 11 miljoen aandelen aangeboden in een onderhandse plaatsing, waarbij de verkopende aandeelhouders zich tegenover Amstelland hebben verbonden om deze aandelen over te nemen tegen een prijs van EUR 7,00 per aandeel. Met betrekking tot alle 31.738.094 aandelen is een lock-up afgesproken. Tevens zijn 5,75 miljoen warrants, met een looptijd van 5 jaar en een uitoefenprijs van EUR 8,00, aan de verkopende aandeelhouders uitgegeven. Alle in het kader van de transactie uitgegeven aandelen en warrants zullen naar verwachting morgen, dinsdag 20 augustus, in de notering van Euronext worden opgenomen.


Organisatie en bestuur
Onder de holding Amstelland MDC NV zullen Amstelland Ontwikkeling, de centrale dochteronderneming binnen Amstelland, en MDC als zelfstandige ondernemingen en onder eigen naam actief blijven. De Raad van Bestuur van Amstelland MDC wordt gevormd door K. de Ruiter (voorzitter) en J.F.J. van Veggel (vice-voorzitter), verantwoordelijk voor de totale portefeuille voor commercieel vastgoed in binnen- en buitenland. De Ruiter is tot dusver directievoorzitter van Amstelland. Van Veggel is tot dusver co-chairman van MDC. A.D.J.G. van Dam, tot dusver co-chairman van MDC, is per heden voor vier jaar benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen van Amstelland MDC. Deze raad bestaat naast de heer Van Dam uit C. Boonstra (voorzitter), A. Baar en mr. L.J.M. Pijnenburg.

Mededinging
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen bezwaar gemaakt tegen de transactie. Management en medewerkers van de betrokken ondernemingen, Euronext Amsterdam, de ondernemingsraad, de betrokken vakorganisaties en de secretaris van de Sociaal-Economische Raad zijn ter zake geïnformeerd. De ondernemingsraad heeft positief geadviseerd.