Gemeente Wijk bij Duurstede

/ Home / Lekdijk...

Nieuws

Lekdijk Oost tijdelijk afgesloten i.v.m. reconstructie inlaatduiker (week 34-2002)

Tijdens het tijdvak 19 september tot en met 30 september a.s. zal de Lekdijk Oost, vanaf de Prinses Irenesluizen tot aan de Veerweg, gedurende maximaal 4 dagen voor alle verkeer gesloten zijn. Verkeer voor en vanaf de Wijkse veerpont wordt gedurende deze korte periode via de Singel geleid.

Waarom de Lekdijk Oost tijdelijk afsluiten?
In dit dijkgedeelte bevindt zich nabij de Prinses Irenesluizen, ter hoogte van de remmingswerken, (zie aanduiding van de locatie), een inlaatduiker. Deze duiker, waarvan de buissegmenten een doorsnede hebben van 1,25 m¹, is in 1970 aangelegd en dringend aan vervanging respectievelijk aan reconstructie toe. Onderzoek heeft uitgewezen dat op sommige plekken buissegmenten zijn verzakt en dat ten gevolge van hoogwater uitspoeling van grond (de deklaag op de buizen) heeft plaatsgevonden. De ontstane situatie is onder controle, maar niet wenselijk. Dit is de reden dat Rijkswaterstaat, in samenwerking met het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, groot onderhoud aan deze duiker wil uitvoeren. Vooruitlopend op dit grootonderhoud wordt in september al, om onvoorziene gebeurtenissen in de komende winterperiode voor te zijn, aan de Lekzijde een `damwandscherm' geslagen.

Wat voor functie heeft deze inlaatduiker?
Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden laat door middel van de duiker water in ten behoeve van de beregening van de percelen grond van de fruitboeren in de nabijheid van de sluis. Bovendien wordt via deze duiker de verversing van het oppervlaktewater voor de bebouwde kom van Wijk bij Duurstede geregeld.

Uitvoering van de werkzaamheden in twee fases!
De constructie bestaat uit een betonnen schacht in het midden van het dijklichaam, waarin twee keerdeuren zijn opgenomen die zorg dragen voor de waterkering. Op deze schacht zijn buis-segmenten richting Lek/Amsterdam-Rijnkanaal en richting inlaatbassin in de polder achter de dijk aangesloten.
Omdat met de totale uitvoering van het werk een periode van circa 3,5 à 4 maanden gemoeid is en er, vanwege de Keur van het Waterschap, na 1 oktober geen graafwerkzaamheden meer aan de dijk mogen worden verricht, zal het werk in twee fases worden uitgevoerd. De eerste fase vindt plaats, zoals hiervoor reeds omschreven, in september a.s.
Vervolgens zal in april 2003, tijdens het laagwaterseizoen, de bouwput worden ontgraven en zullen de nieuwe duikersegmenten met funderingen worden aangelegd. Deze operatie neemt ongeveer 3,5 à 4 maanden in beslag. In 2003 wordt u over de exacte data nader geïnformeerd. Daar een duiker altijd een zwakke schakel vormt in een dijklichaam, is het Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden er alles aan gelegen dat het functioneren van deze waterinlaat op een veilige wijze kan blijven plaatsvinden.

Voor nadere informatie over de uit te voeren werkzaamheden kunt u contact opnemen met de cluster Bouwzaken (tel. 595638) of de cluster Verkeerszaken (tel. 595617).