Korps: Friesland, plaats: Friesland 20-08-2002
Politieberichten van 19/8 13.00 uur t/m 20/8 07.00 uur

Tjerkgaast: vrachtauto gekanteld
Maandagochtend omstreeks 08.00 uur kantelde op de Spannenburgerdyk, voorbij de afslag St. Nyk, maar nog voor de brug, een trekker met oplegger. De oorzaak was mogelijk een combinatie van snelheid en de scherpe bocht. De auto kwam op de rechterzijde terecht. De bestuurder, een 21-jarige man uit Vlaardingen, droeg geen gordel en rolde door de voorruit naar buiten. Hij raakte licht gewond en heeft zich door een arts laten behandelen. Het verkeer werd enige tijd omgeleid.

Dronrijp: dolle stieren
Maandagmiddag zijn door de politie op It Heech twee stieren doodgeschoten en één stier verdoofd. De drie stieren waren losgebroken en de eigenaar, een 47-jarige veehouder uit Dronrijp, had al enige tijd geprobeerd de dieren te vangen. Uiteindelijk waren de stieren dol geworden en hadden ze omstreeks 14.00 uur geprobeerd de boer op de horens te nemen. Hij kon op tijd weg zijn en liep geen letsel op. Hierop waarschuwde hij de politie. Eén stier kon met een verdovingsgeweer verdoofd worden. Dit dier is terug gebracht naar de boerderij. De twee andere stieren waren niet te benaderen en zijn uiteindelijk in opdracht van de boer en na overleg met een veearts doodgeschoten.

Ypecolsgea: brand bij boerderij
Maandagmiddag omstreeks 17.15 uur bemerkte één van de kinderen van een boerderij in Ypecolsga dat er rook kwam uit de dakgoot van de boerderij. Hij waarschuwde zijn vader, de 40-jarige hoofdbewoner. Die heeft hierop de brandweer gewaarschuwd. Ook haalde hij direct alle gezinsleden en dieren uit de boerderij. De brandweer had de brand snel onder controle. Het bleef beperkt tot de dakgoot. Kort voor de brand waren schilders gestopt met hun werkzaamheden in de omgeving van de dakgoot. Ze hadden verf afgebrand. Vermoedelijk is hierbij de dakgoot gaan smeulen. Naast de brandschade aan de goot heeft de bewoner flinke waterschade. Voor de zekerheid werd door de brandweer een deel van het dakbeschot van een bovenliggende slaapkamer weggebroken.

Dronrijp: uitslaande brand woningboerderij
Maandagmiddag is brand ontstaan in een woonboerderij aan de Hearewei. Omstreeks 18.15 uur werd rookontwikkeling gezien door de bewoners van een achter de boerderij gelegen woning. Toen de bewoner en eigenaar, een 41-jarige man, ging kijken zag hij achter in de schuur, in de omgeving van de stoppenkast, rook. Hij probeerde de brand zelf te blussen, maar dat lukte niet. Binnen enkele minuten vatte het rieten dak vlam waarna de boerderij in zeer korte tijd in lichterlaaie stond. De eigenaar heeft ondertussen zijn vrouw en kinderen in veiligheid gebracht. Er waren geen dieren in de boerderij. De brandweer van Menaldumadeel, Leeuwarderadeel en Franekeradeel konden niet voorkomen dat de schuur geheel afbrandde. Het aangebouwde woonhuis en een achterliggende woning (de woning van de ontdekker van de brand) is vermoedelijk behouden gebleven. s Avonds zijn bij het nablussen de restanten van de muren van de schuur met shovels neergehaald. De technische recherche doet vandaag, dinsdag, onderzoek naar de mogelijke oorzaak. De eigenaar is verzekerd.

Gytsjerk: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 02.55 uur zijn drie mannen op heterdaad aangehouden bij een inbraak in een winkel aan de Canterlandseweg. Getuige hadden gezien dat drie mannen zich verdacht gedroegen in de omgeving van de winkel. Kort daarop werden enkele klappen gehoord, vermoedelijk van het ingooien van een ruit. Even hierna zag één van de getuige drie mannen wegrennen. Eén van hen had een mand met sigaretten. De getuige, een 43-jarige man uit Gytjerk ging in de achtervolging. Daarbij kwam de laatsteverdachte te vallen en verloor de mand met sigaretten. De getuige, die inmiddels de politie had gewaarschuwd, raakte de verdachte kwijt. Door de politie is de omgeving afgezocht. Daarbij konden drie mannen worden aangehouden. Het gaat om een 26-jarige man uit Dokkum, een 22-jarige man uit Leeuwarden en een 38-jarige man, eveneens uit Leeuwarden. Eén van hen werd rijdend in een personenauto aangetroffen. Die bleek opengebroken en doorverbonden te zijn. Aangenomen wordt dat deze auto gestolen was. Hier wordt nog nader onderzoek naar verricht. De 41-jarige eigenaar van de winkel deed aangifte.
In de zelfde nacht is ook ingebroken in een winkel aan de Buorren in Tytsjerk. Ook hier werden sigaretten gestolen. Mogelijk gaat het om dezelfde daders. De eigenaar van deze winkel moet nog aangifte doen. De verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Gorredijk: brand
Maandagmiddag opmstreeks 14.15 uur moest de brandweer uitrukken naar een pand aan t Kiemke. Aan de achterzijde van het pand was een kleine ruimte waar en beginnende brand was. De brandweer had het vuur snel onder controle. Vermoedelijk werd deze ruimte door iemand als slaapruimte gebruikt. Wat de oorzaak van de brand is, in nog niet bekend. Brandstichting wordt niet uitgesloten.

Kollum: aanrijding met letsel
Maandagmiddag omstreeks 14.50 vond op de Tochmalaan een aanrijding plaats tussen een vrachtauto en een fiets. Een 76-jarige vrouw uit Kollum fietste over de Andreasstraat. Op de kruising met de Tochmalaan verleende ze geen voorrang aan een vrachtauto, bestuurd door een 33-jarige man uit Roodeschool. De vrouw raakte de zijkant van de vrachtauto, die al naar links was uitgeweken in een poging een aanrijding te voorkomen. De vrouw kwam ten val en raakte gewond aan haar been. Met vermoedelijk een bovenbeenfractuur is ze overgebracht naar het MCL-zuid.

Buitenpost: inbraak bedrijf
Zondagmiddag omstreeks 14.00 uur zijn twee verdachten overlopen tijdens een inbraak in een bedrijf aan De Vang. Hoe de daders waren binnengekomen is niet bekend. Wel werd in het pand een kast opengebroken, waaruit een geldkistje met cash geld werd ontvreemd. Een zoon van de aangever kwam rond deze tijd in het pand en zag nog juist twee mannen wegvluchten. De aangever is een 46-jarige man uit Buitenpost.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 04.40 werd op de Bleeklaan een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige man uit Leeuwarden, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 275 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van één uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 00.55 uur werd op de Noorderweg een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 58-jarige man uit Leeuwarden, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 305 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 2 uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 02.25 uur werd op de Groeneweg een buitenlands militair voertuig gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige man uit Heusden-Zolder (B) bleek te hebben gedronken. Hij blies aan het bureau 660 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 6 uur en is overgedragen aan de Marechaussee.

Bureau Communicatie: 058 880 8272