Ingezonden persbericht

Dierenvrienden,
Hierbij mijn reactie aan De Telegraaf
(Marcella van der Wiel, redactie Wat u zegt).

Edmond Destrée
Het Bambi-effect


In het artikel over het hengelen in De Telegraaf van zaterdag j.l. komt duidelijk naar voren dat het een vorm van recreatie betreft die ten koste gaat van dieren. Plezier maken ten koste van dieren (of mensen), dat kan natuurlijk niet. Daar zijn 15 van de 16 miljoen Nederlanders het gelukkig over eens.

Een visser in de reportage veronderstelt dat het met het dierenleed "wel meevalt". Een ander (NVVS) erkent dat gevangen vissen "licht ongemak" voelen. Mij lijkt dat erg zwak uitgedrukt, maar los daarvan: zelfs de voorstanders zijn het er dus over eens dat vissen aan de haak (en in het leefnet) lijden.

Hoe kun je plezier beleven aan het kwellen van dieren?

De foto bij het artikel is heel sprekend. Het is jammer dat het visje vinnen en geen pootjes heeft, maar ook zo is het al een afschuwelijk gezicht. De 'helden' langs de waterkant zijn - uiteraard - jongetjes.

Met de aanstelling van de heer Stoop als woordvoerder heeft de NVVS een passende keus gemaakt: een man met het verstand van een garnaal. Hij zegt bijv.: "Ik noem dat het Bambi-effect. Diertjes worden mensen."

Wie het Bambi-verhaal kent, zal begrijpen wat een onzinnige vergelijking hier gemaakt wordt. En verder: diertjes worden mensen als het over lijden gaat, inderdaad. Dan is er geen verschil tussen de ene of de andere diersoort. In andere opzichten steken dieren ver boven de mensen uit.

Edmond Destrée, Hoofddorp