Ingezonden persbericht

Uit: externe nieuwsbrief: NPN - ACTUEEL nr. 5.

Alle volwassenen dagelijks een multivitamine

Een omvangrijke literatuurstudie* gepubliceerd in het vooraanstaande Amerikaanse Medisch Tijdschrift JAMA wees uit dat er een verband is tussen een inadequate inname van diverse vitamines en chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose.

De auteurs Fairfield en Fletcher screenden alle wetenschappelijke publicaties van de afgelopen 35 jaar op acht vitamines en carotenoïden. Trefwoorden waren: vitaminedeficiënties, toxiciteit en hun relatie tot chronische ziekten. Als belangrijke conclusie stellen de auteurs dat ouderen, veganisten, alcoholisten en patiënten met absorptieproblemen een hoger risico hebben op een inadequate inname of absorptie van diverse vitamines en zodoende een hoger risico hebben op chronische ziekten. Zo blijkt dat een onvoldoende foliumzuurinname in verband staat met neurale buisdefecten en sommige vormen van kanker en dat foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12 belangrijk zijn voor het homocysteïnemetabolisme en in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten. Vitamine E en lycopeen kunnen het risico op prostaatkanker verkleinen en vitamine D staat, wanneer het samen met calcium wordt genomen, in relatie tot een verminderd voorkomen van botfracturen. 'We recommend that all adults take one multivamin daily', aldus de auteurs in hun aanbevelingen.


* Fairfield KM, Fletcher RH. Vitamins for Chronic Disease Prevention. Scientific Review and Clinical Applications. JAMA. June 19, 2002; 287: 3116-3129.
Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)
Contactpersoon: Andrea van Vuuren
Postbus 373, 3850 AJ ERMELO
Tel: 0341-554023, Fax: 0341-561772
website: www.natuur-gezondheidsproducten.nl
e-mail: secretariaat@natuur-gezondheidsproducten.nl