Ingezonden persbericht

Uit: externe nieuwsbrief: NPN - ACTUEEL nr. 5.

Kava uit de handel

In een brief aan de NPN heeft het ministerie van VWS laten weten Kava kava op te nemen in de lijst van verboden kruiden van het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten. Vanaf 1 september 2002 mogen zich geen Kava kava bevattende producten meer op de Nederlandse markt bevinden.

In januari van dit jaar heeft de NPN in overleg met het ministerie van VWS/ Keuringsdienst van Waren het gebruiksadvies voor Kava kava (Piper methysticum) aangepast. Aanleiding was de berichtgeving van nieuwe gevallen van leverschade bij het gebruik van kava. De Technische Commissie van NPN heeft de gerapporteerde gevallen en wetenschappelijke documenten geanalyseerd. Het daaruit voortvloeiende rapport en advies om de gebruiker uit voorzorg te waarschuwen is destijds door VWS geaccepteerd. In overleg met VWS werd besloten om de internationale ontwikkelingen af te wachten en indien nodig later nadere besluiten te nemen over producten met kava.

Duitse situatie

Omdat in Duitsland kava als fytotherapeutisch geneesmiddel al vele jaren op de markt was, was met name van belang wat de Duitse autoriteiten zouden gaan beslissen. De Duitse branche had voorgesteld de verkoop op recept te continueren. Dit voorstel leek haalbaar. Met name door het verschijnen van diverse publicaties waarin alle gevallen met leverproblemen waren geanalyseerd, werd de vermeende onveiligheid van kava sterk genuanceerd en leek de kans op behoud van verkoop van producten met kava reëel.

Echter eind juni jl. heeft de Duitse overheid plotseling besloten om kava op korte termijn helemaal te verbieden. Deskundigen van de Commissie E hebben geprobeerd de maatregel tegen te houden. Zij lieten in een verklaring weten dat zij op basis van de huidige wetenschappelijke gegevens niet achter dit besluit staan. Nederland is nu nog het enige land waar kava verkrijgbaar is.

Nederlands verbod kava
Vanwege de eenheid van beleid in de Europese Unie zal kava op korte termijn in de hele EU niet meer verkrijgbaar zijn. VWS heeft dan ook aangegeven kava te zullen gaan plaatsen op de verboden plantenlijst, door toevoeging aan bijlage III van het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten. NPN heeft in reactie hierop haar leden opgeroepen kava uit de producten te verwijderen en op zo kort mogelijke termijn maatregelen te nemen. Met ingang van 1 september 2002 zullen er binnen de Warenwet geen producten met kava meer in Nederland verkocht mogen worden. Tegen bedrijven die kava na 1 september 2002 in de handel brengen, zal de Keuringsdienst van Waren optreden.

Standpunt NPN:

Helaas heeft NPN dit besluit niet meer kunnen tegenhouden, aangezien in alle andere EU-landen dezelfde beslissing genomen wordt. Ook NPN is van mening dat met inachtneming van de eerder opgestelde waarschuwingen Kava kava veilig in gebruik is. Dit jaar nog, werd een literatuurstudie* gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Drug Safety, waarin werd geconcludeerd dat wanneer kava voor korte periodes gebruikt wordt en in de aanbevolen dosering, het door de meeste gebruikers goed verdragen wordt. Het is jammer dat consumenten die de voorkeur geven aan natuurlijke middelen, geen kava in Nederland meer kunnen kopen.


* Stevenson C, Huntley A, Ernst E. A Systematic Review of the Safety of Kava Extract in the Treatment of Anxiety. Drug Safety 2002; 25(4):251-261
Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)
Contactpersoon: Andrea van Vuuren
Postbus 373, 3850 AJ ERMELO
Tel: 0341-554023, Fax: 0341-561772
website: www.natuur-gezondheidsproducten.nl
e-mail: secretariaat@natuur-gezondheidsproducten.nl