Ingezonden persbericht

Uit: externe nieuwsbrief: NPN - ACTUEEL nr. 5.

Consumentenbond beoordeelt rustgevende kruidentheeën

In de Consumentengids van juli 2002 test de Consumentenbond o.a. rustgevende kruidentheeën. De conclusie is dat het aantal theeën dat een rustgevend effect heeft bedroevend klein is. Als criterium hanteert de Consumentenbond dat alleen valeriaan een rustgevende werking heeft. 'Uit onderzoek blijkt dat het heilzame effect van de valeriaanwortel het best onderbouwd is' aldus de Consumentenbond. Vermoedelijk is dit gebaseerd op het feit dat dit de enige plant is waarmee diverse klinische onderzoeken zijn uitgevoerd.

Standpunt NPN:

Ook bij valeriaanwortel is nog veel onduidelijk wat betreft de werkzame stoffen en hun werkingsmechanisme1. Aangezien 11 van de 21 theeën geen valeriaan bevatten, verwacht de bond van deze producten bij voorbaat geen effect. Deze conclusie geeft daardoor een vertekend beeld. Immers van Passieflora, Hop en Melisse is het rustgevende effect goed gedocumenteerd, wat een bevestiging betekent van het traditioneel gebruik2.

Bovendien hanteren de producenten bij deze producten slechts gezondheidsaanprijzingen volgens de KAG-Leidraad. Er wordt geen medische werking geclaimd, maar de theeën worden aanbevolen als 'hulp bij'. Het is dan ook niet redelijk klinisch onderzoek als criterium toe te passen.


1 Newall AC, Anderson LA, Philippson JD. Herbal Medicines. A guide for healthcare professionals. The Pharmaceutical Press 1996.


2 ESCOP Monographs on the Medicinal Uses Of Plant Drugs


Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)
Contactpersoon: Andrea van Vuuren
Postbus 373, 3850 AJ ERMELO
Tel: 0341-554023, Fax: 0341-561772
website: www.natuur-gezondheidsproducten.nl
e-mail: secretariaat@natuur-gezondheidsproducten.nl