Ingezonden persbericht

Uit: externe nieuwsbrief: NPN - ACTUEEL nr. 5.

Consumentenbond neemt etiketten vitaminepreparaten onder de loep

Het thema van de laatste gezondgids (juni 2002), ook een uitgave van de Consumentenbond luidt 'alles over vitamines en mineralen'. De vitaminepreparaten worden kritisch onder de loep genomen. Geconcludeerd wordt dat de etiketten van vitaminepreparaten soms kolossale fouten bevatten.

Standpunt NPN:

De Consumentenbond oordeelt zeer hard over fouten op het etiket, terwijl dit niet altijd terecht is. Zo worden diverse bedrijven gewezen op fouten in de declaratie van vitamine E, terwijl na enige discussie blijkt dat de Consumentenbond niet op de hoogte is van de juiste omrekenfactoren voor de verschillende vormen van vitamine E. Een rectificatie volgt in de volgende uitgave van het tijdschrift.

In veel gevallen gaat het om simpele drukfouten. De producent heeft slechts beperkte ruimte voor zeer veel verplichte informatie. Hoe gemakkelijk drukfouten ontstaan blijkt wel uit het feit dat ook in de publicatie van de Consumentenbond drukfouten worden gemaakt. Zo staat er letterlijk in het artikel 'De vitamine B-complex van dit merk geeft aan dat 50 mg biotine (B8) 300 % van de ADH zou zijn, terwijl dit 33% moet zijn'. De Consumentenbond bedoelt 50 mcg, maar schrijft 50 mg. Ook in het overzicht van vitaminepreparaten komen drukfouten voor, zo lieten onze leden weten. Tenslotte vinden we het jammer dat de bedrijven die genoemd zijn niet van te voren op de hoogte zijn gesteld, zodat zij nog konden reageren. In eerdere onderzoeken van de Consumentenbond is dit wel gebeurd. Daarmee had onterechte kritiek achterwege kunnen blijven. In het algemeen acht NPN de informatie op de etiketten van voedingssupplementen van een goede kwaliteit.

Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)
Contactpersoon: Andrea van Vuuren
Postbus 373, 3850 AJ ERMELO
Tel: 0341-554023, Fax: 0341-561772
website: www.natuur-gezondheidsproducten.nl
e-mail: secretariaat@natuur-gezondheidsproducten.nl