Openbaar Ministerie

Hof veroordeelt mededader zaak Van Wijk

Het gerechtshof in Arnhem heeft dinsdag 12 jaar celstraf opgelegd aan een man, die bijna drie jaar geleden als medepleger betrokken was bij het doodsteken van de 27-jarige Groninger T. van Wijk. De verdachte was eerder door het Hof in Leeuwarden vrijgesproken, omdat niet duidelijk was of het slachtoffer nog in leven was toen de messteken werden toegebracht.
Het OM ging in cassatie bij de Hoge Raad. In mei van dit jaar oordeelde de Hoge Raad, dat het Hof in Leeuwarden een verkeerde uitleg had gegeven aan het begrip medeplegen.

Van Wijk werd op 16 oktober 1999 in zijn woning in Groningen doodgestoken door twee mannen, die willekeurig bij hem aanbelden. De hoofddader, die het initiatief tot de steekpartij nam, werd eerder tot 14 jaar cel veroordeeld. Het Hof in Arnhem heeft nu ook de medepleger veroordeeld, omdat het volgens het hof onaannemelijk is dat het slachtoffer al was overleden toen hij stak, terwijl de verdachte nog kort daarvoor angstkreten van het slachtoffer hoorde. Maar zelfs indien het slachtoffer al was overleden is er volgens het hof sprake van medeplegen, omdat de verdachte zich niet heeft gedistantieerd van de agressie tegen het slachtoffer, maar daaraan actief heeft deelgenomen.