Gemeente Breda

20-08-2002

Duidelijkheid voor bewoners over aanpak Bernard de Wildestraat

De gemeente Breda en WonenBreda hebben overeenstemming bereikt over de aanpak van de Bernard de Wildestraat in Geeren-Noord. WonenBreda heeft de bewoners hier al over bericht en zal half september het sociaal plan in werking zetten. De aandacht is gericht op het verhuizen van de zittende bewoners en het realiseren van nieuwe woningen.

Afgelopen maanden heeft intensief overleg plaatsgevonden tussen de gemeente en WonenBreda over de flats aan de Bernard de Wildestraat. Volgens WonenBreda ontstaat er een tekort van 225.000 euro bij de sloop van de resterende flats in de Bernard de Wildestraat en de vervangende nieuwbouw met koopwoningen. In principe is WonenBreda het niet eens met de manier waarop de gemeente de prijs heeft berekend voor de reststroken die nodig zijn voor de herstructurering. WonenBreda neemt die stroken over van de gemeente. Om die reden besloot WonenBreda de flats nog niet te slopen en het sociaal plan voor de bewoners nog niet in werking te stellen. Het onderhoud aan de flats was beperkt.
Voor de bewoners was de toekomst onzeker. Zij hebben de gemeente en WonenBreda dringend verzocht om duidelijkheid over het starten van het sociaal plan (herhuisvesting en verhuiskostenvergoeding).

Gemeente en WonenBreda hebben nu afgesproken om elk 112.500 euro in te zetten voor de B. de Wildestraat om het sociale plan voor de bewoners zo snel mogelijk in gang te zetten. Daarnaast zullen dit najaar gesprekken plaatsvinden met het ministerie van VROM over de samenwerking en de procesgang rond de Bernard de Wildestraat. Tevens zal WonenBreda de gemeente en VROM uitvoerig informeren over de investeringen en exploitatie van het project. Deze leerervaringen van de gemeente en WonenBreda zijn van belang om in de komende periode prestatieafspraken te maken over de woningbouw in Breda.

Breda, 20 augustus 2002