MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

20-08-2002
MKB-Nederland: lastenverlichting welkom maar bescheiden

MKB-Nederland vindt de door het kabinet vastgestelde lastenverlichting van 500 miljoen euro een welkom maar bescheiden signaal om de economie weer op de rails te zetten.Rekening houdend met een verdeling van dit bedrag over werkgevers en werknemers, is er voor werkgevers nog weinig reden tot juichen. Wat MKB-Nederland betreft had het bedrag veel hoger mogen uitpakken, waarbij gedacht kan worden aan het aanspreken van de overschotten in de sociale fondsen ter waarde van 4,5 miljard euro. Verlaging van de WW-premies is een stap in de goede richting. MKB-Nederland is altijd al voorstander geweest van het verlagen van de sociale premies en het terugsluizen van een deel van de overschotten uit sociale fondsen richting werkgevers.

Om de economie weer echt goed draaiend te krijgen zullen de lasten voor bedrijven moeten worden verlicht en het producenten- en consumentenvertrouwen moeten worden hersteld. Lastenverlichting gericht op het verlagen van arbeidskosten is hierbij noodzakelijk. MKB-Nederland is het met het kabinet eens dat loonmatiging eveneens bijdraagt aan het terugwinnen van concurrentieposities voor Nederlandse bedrijven. De vakbeweging zal dan ook duidelijke signalen moeten afgeven dat het ook hèn ernst is het geschonden vertrouwen in de economie te herstellen.
Om het bedrijfsleven verder tegemoet te komen zal het kabinet snel een begin moeten maken met een rigoureuze vermindering van de administratieve rompslomp.