GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 20 augustus 2002 21:07

GroenLinks presenteert Wet Bevordering Kamerverhuur

(20 augustus 2002)

De woningnood onder studenten is enorm. Daarom dienen kamerbewoners recht te krijgen op huursubsidie en moet de strafkorting voor 'hospita's' komen te vervallen. Dat wordt voorgesteld in de "Wet Bevordering Kamerverhuur", een voorontwerp van wet van Tweede-Kamerlid Ineke van Gent. Wijziging van de Huursubsidiewet zorgt voor oplossing woningnood onder studenten

De nood is hoog

Het aantal studenten in Nederland groeit, en het aanbod van kamers daalt. Daardoor hebben steeds meer jongeren geen dak boven het hoofd. Wachttijden voor een fatsoenlijke kamer lopen op tot vier jaar, bovendien spreidt de kamernood zich als een olievlek uit over alle studentensteden. De huisvestingsproblemen van studenten zijn al jaren bekend. Desondanks hebben opeenvolgende kabinetten dit niet kunnen of willen oplossen. Ineke van Gent is nu voornemens om zelf het initiatief te nemen, zodat met inwerkingtreding van de Wet Bevordering Kamerverhuur de problemen op de kamermarkt structureel worden weggenomen.

Huursubsidie voor kamerbewoners

Kamerbewoners moeten weer recht krijgen op huursubsidie. Dat heeft een drietal grote voordelen. Ten eerste omdat de armoede onder studenten groot is; 35% van hun budget gaat op aan woonlasten, ruim boven het landelijk gemiddelde van 24%. Ten tweede wordt de bouw van kamers op deze manier gestimuleerd: nieuwbouw, noodzakelijk om de woningnood te bestrijden, is duur: Zonder huursubsidie kunnen woningcorporaties en studentenhuisvesters geen betaalbare kamers op de markt brengen. Ten derde wordt op deze manier geld van overheid en corporaties efficiënter ingezet: Nu worden enkel zelfstandige kamers (dus met eigen keuken en badkamer) gebouwd, die komen immers wél in aanmerking voor huursubsidie. De overheid betaalt dus mee aan deze studio's, en ook de corporaties zijn duurder uit dan noodzakelijk. Met de verbreding van het recht op huursubsidie, kunnen -met hetzelfde geld- anderhalf tot tweemaal zoveel studenten worden gehuisvest. Bovendien geven studenten zelf aan het geen enkel probleem te vinden om samen te wonen en voorzieningen te delen.

Duizenden extra kamers door vrijstellingsregeling

Huurders die zelf huursubsidie ontvangen, krijgen een vrijstelling indien zij een kamer in huis verhuren. Nu nog moeten hospita's de opbrengsten van de kamerverhuur aftrekken van hun huursubsidie; dat levert dus niets op. Door hen een vrijstelling te geven -tot 3493 euro per jaar volgt er geen strafkorting- kunnen duizenden studenten onder dak worden geholpen. De 'kamerverhuurvrijstelling' geldt nu al voor rijkere huurders en voor mensen met een koopwoning.

Verdere procedure

Ineke van Gent zal het voorontwerp van wet ter commentaar voorleggen aan verschillende maatschappelijke organisaties. Vervolgens zal de Raad van State om advies worden gevraagd. Daarna kan de Tweede Kamer het wetsvoorstel in behandeling nemen. Gestreefd wordt naar invoering van de wet per 1 juli 2003.

Den Haag, 20 augustus 2002