Gemeente Lisse

Projectleider start met oprichting Seniorenraad

De gemeente Lisse maakt een concrete start met de uitvoering van de gemeentelijke nota Ouderenbeleid, prettig leven en wonen in Lisse. Dhr. S. Bos is aangesteld als projectcoördinator voor de gemeente Lisse en Trias Woondiensten. Hij zal bijgestaan worden door een daartoe speciaal door Trias Woondiensten aangetrokken projectleider. Vanaf 19 augustus 2002 wordt gestart met de implementatie van de nota. Een van de eerste activiteiten is het opzetten van een Seniorenraad. Wethouder De Roon, die onder andere Ouderen- en Jongerenbeleid in zijn portefeuille heeft, legt uit waarom voor deze opzet is gekozen: We hebben een gezamenlijk belang bij het ontwikkelen van een beleid rond de themas wonen, zorg en welzijn voor senioren. Zonder de samenwerking met woningcorporaties als Trias Woondiensten kunnen we deze zaken niet effectief aanpakken.

Wethouder De Roon neemt het ouderenbeleid binnen zijn gemeente zeer serieus. Door de vergrijzing en de trend dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven wonen, zijn er niet voldoende geschikte woningen voor ouderen, licht hij toe. Daarbij gaat het niet alleen om de muren en het dak, maar ook om de zorgfuncties daaromheen.

Projectleider
De gemeente is eind vorig jaar al gestart met de werving van een projectleider voor de uitvoering van de nota Ouderenbeleid. Er kwam toen uiteindelijk geen geschikte kandidaat uit de bus. Aangezien we dit project te belangrijk vonden om nog langer te wachten, verduidelijkt De Roon, zijn we in overleg met Trias Woondiensten tot deze tijdelijke oplossing gekomen. Bos heeft vanuit zijn functie als coördinator scenario- en conceptontwikkeling Wonen en Zorg bij Trias Woondiensten al de nodige kennis en ervaring op dit gebied. In eerste instantie gaat het om een periode van twee jaar. Zowel de gemeente Lisse als Trias Woondiensten zijn bevoegd de projectleider aan te sturen, waarbij de politieke verantwoordelijkheid bij de wethouder ligt.

Seniorenraad
Het opzetten van een Seniorenraad, die de gemeente gevraagd (en ongevraagd) kan adviseren over zaken die ouderen aangaan, krijgt de hoogste prioriteit. Bos legt uit wat het belang is van een dergelijk orgaan: Bij het ontwikkelen van beleid is het zeer waardevol een goed aanspreekpunt te hebben vanuit de doelgroep ouderen zelf. Op dit moment ontbreekt een platform waarin vertegenwoordigers vanuit een brede doelgroep met elkaar kunnen overleggen. Voor de samenstelling van de raad denken we zowel aan vertegenwoordigers (op persoonlijke titel) van relevante instellingen zoals ouderenbonden en zorgaanbieders, als niet-georganiseerde belanghebbenden. Ook de gemeente hecht grote waarde aan de medezeggenschap van de senioren in de gemeente. Wij willen de Seniorenraad met nadruk uitnodigen niet alleen gevraagd, maar ook ongevraagd advies te geven, geeft De Roon aan. Dus niet alleen te adviseren over concrete plannen van de gemeente, maar ook mee te denken met beleid op seniorengebied. Natuurlijk blijft de inbreng van de bestaande organisaties ook gewenst.

Vervolgprojecten
Naast het opzetten van een Seniorenraad komen twee andere projecten naar voren uit de nota Ouderenbeleid. Ook deze zullen door de projectleider worden opgepakt. Het eerste project gaat om het realiseren van een vraagcentrum voor ouderen: het creëren van één loket waar senioren met praktische vragen terecht kunnen. Het tweede project betreft het opstellen van een actieplan om de voorzieningen voor ouderen in Lisse te verbeteren, zodat ook de ouder wordende burger in Lisse prettig thuis kan blijven wonen. De Roon: Juist bij de uitvoering van deze projecten zouden we de inbreng van een Seniorenraad goed kunnen gebruiken. Ik hoop dan ook dat we de Seniorenraad nog voor het einde van het jaar kunnen installeren.