Ingezonden persbericht

Den Haag, 19 augustus 2002

Vragen van de leden Crone en Koenders (beiden PvdA) aan de Minister President en de Staatssecretaris voor Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu


1. Zijn de berichten juist dat de Amerikaanse president George Bush niet naar de wereldtop over duurzame ontwikkeling in Johannesburg zal afreizen?

2. Deelt u onze opvatting dat daarmee de kans op een wereldwijde overeenstemming om nieuwe afspraken te maken over duurzaamheidsbeleid zijn afgenomen?

3. Is de eventuele afwezigheid van president Bush een trendbreuk in het Amerikaanse beleid, omdat op de vorige wereldtop (Rio de Janeiro 1992) Bush sr. wel aanwezig was?

4. Bent u bereid om terstond in bilaterale contacten met de VS en via de Nederlandse inbreng in de Europese Unie en in de Vereningde Naties te bevorderen dat de Amerikaanse regering toch op het allerhoogste niveau via zijn president zal zijn vertegenwoordigd?

5. Deelt u onze mening dat de eventuele afwezigheid van president Bush het nog belangrijker maakt dat van andere landen zoveel mogelijk regeringsleiders wel aanwezig zijn?

6. Kunt u inmiddels zelf definitief toezeggen aanwezig te zijn en een actieve politieke rol te zullen spelen in Johannesburg, zoals eerder vanuit de Kamer is gevraagd?

Trouw, zaterdag 17 augustus 2002

motie Duyvendak/Crone, Kamerstuk 2001-2002, 21501-08, nr 150