Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

20 augustus 2002


1. Verbetering Queridostraat (West)


Bewoners aan de Queridostraat hebben willen het aanzicht, de leefbaarheid en de veiligheid van de Queridostraat verbeteren. Ze willen o.a. meer bomen, straatverlichting, fietsenrekken en een verkeersdrempel in hun straat. De kosten voor de uitvoering zijn begroot op EUR 29.243. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten het initiatiefvoorstel dat de bewoners hebben ingediend nader te laten onderzoeken door wijkwethouder Verhulst voor de wijk West. Dit is een gebruikelijke stap in de procedure. De wijkwethouder neemt binnen acht weken een besluit na advies te hebben gevraagd aan de raadscommissie voor de wijk West.


2. Nieuw lid Adviescommissie Beeldende Kunst

Mevrouw I. Schwarz wordt benoemd als lid van de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK), in de vacature die is ontstaan door het vertrek van mevrouw B. van der Haak. Mevrouw Schwarz is kunstcritica voor onder meer NRC Handelsblad en Archis is betrokken bij diverse televisieprogrammas en neem tdeel aan (internationale) fora op het gebied van beeldende kunst. Zij heeft grote kennis van zaken, vele contacten en diverse lidmaatschappen van adviserende commissies en besturen. Het college verwacht dat het aantreden van mevrouw Schwarz de Adviescommissie Beeldende Kunst zal versterken.


3. Verkeersvoorstel Bernadottelaan afgewezen
Het initiatiefvoorstel van de verkeerswerkgroep van bewoners in Kanaleneiland (wijk Zuidwest) wordt niet gehonoreerd. Dat besluit heeft de raadscommissie voor de wijk Zuidwest op 26 juni genomen. De werkgroep wilde met het voorstel de verkeersveiligheid op de kruising Bernadottelaan en de Eisenhowerlaan bij het Groot Winkelcentrum Kanaleneiland verbeteren. Maar de oplossing waar de werkgroep mee kwam is volgens de raadscomissie niet de beste voor het geconstateerde probleem.

In maart 2002 had de verkeerswerkgroep het initiatiefvoorstel ingediend in het kader van de (oude) verordening Recht van Initiatief. Het college van burgemeester en wethouders en vervolgens de gemeenteraad hebben daarop besloten dat het aan de raadscommissie voor de wijk Utrecht-Zuidwest was om zich te buigen over dit voorstel vanuit de wijk.

Nb: de eerstevolgende persconferentie is op 27 augustus om 16.00 uur.