Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA neemt deel aan IJzerbedevaart (20/08/02)

Het partijbestuur van de Nieuw-Vlaamse Alliantie roept op tot deelname aan de Ijzerbedevaart. Meer dan ooit dient de Vlaamse Beweging door een massale aanwezigheid eendrachtig het anti-Vlaams beleid van de paars-groene regeringen te veroordelen. De N-VA rekent daarom op een krachtige en rechtlijnige toespraak van de voorzitter van het IJzerbedevaartcomité met klemtoon op de Vlaamse natievorming.

Guy Verhofstadt en zijn VLD hebben de Vlaamsgezinde kiezer belogen en bedrogen. Van de stoere Vlaamse verkiezingstaal kwam niets in huis. Integendeel. Niettegenstaande het eigen Vlaamse regeerakkoord en de grote financiële honger van de Franstaligen, kreeg Vlaanderen een ronduit nadelig Lambermontakkoord in de maag gespitst. De onrechtvaardige financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië werden niet af- maar uitgebouwd. Daarnaast werden historische Vlaamse verworvenheden zoals de taalwetgeving op de helling gezet. Brussel is niet langer een officieel tweetalige stad. Gemeentelijke ambtenaren, rechters en politieagenten mogen voortaan hun beroep uitoefenen zónder kennis van het Nederlands. Ook voor medische verzorging in de eigen taal, moet een Vlaming niet in de eigen hoofdstad zijn. Als kers op de paars-groene taart verkwanselen VLD, SP.A en Agalev Vlaamse parlementszetels en de Vlaamse democratische meerderheid in de Senaat in ruil voor provinciale kieskringen waarmee de eigen ministers beter uitgespeeld kunnen worden.

De paars-groene meerderheid ondergraaft de basisprincipes en evenwichten van het federaal samenlevingsmodel. Niets staat Vlaanderen zodoende nog in de weg om het Belgisch samenlevingscontract op te zeggen. Met het oog op meer democratie en een beter bestuur en om de welvaart en het welzijn van zes miljoen Vlamingen te verzekeren, moet Vlaanderen zijn democratisch zelfbeschikkingsrecht benutten en een onafhankelijke staat worden in een democratisch Europa.

De N-VA betreurt tot slot de onenigheid rond de IJzerbedevaart. Voor de N-VA is de modernisering van de IJzerbedevaart een goede zaak indien een eigentijdse vorm wordt gegeven aan de vertrouwde, tijdloze inhoud. Het succes van de N-VA bewijst dat jong en oud interesse, en zelfs enthousiasme kan opbrengen voor politieke idealen. Op voorwaarde evenwel dat deze vertolkt worden met een klare visie en duidelijke stellingnames, ronduit en rechtlijnig, zonder taboes. Voorzitter Vandenberghe kan zondag alle critici de mond snoeren met een krachtige, rechtlijnige toespraak.

Na afloop van de Ijzerbedevaart verzamelt de N-VA in de loods op de rechteroever (Bloemmolenkaai) voor een grootse barbecue en enkele toespraken.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---