HOOFDBEDRIJFSCHAP DETAILHANDEL

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft bril nodig

Het gaat goed met de optiekbranche. De opticiens realiseerden in 2000 een gezamenlijke omzet van bijna 759 miljoen euro (exclusief btw). Dit is 10% meer dan in 1999. In 2001 bedroeg de stijging van de omzet 6%. Dit komt naar voren in het rapport 'Branche in Detail' van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). De brancheomzet is in de optiekbranche sinds 1995 sterker gestegen dan de totale detailhandel. Dit heeft alles te maken met de toegenomen vraag.

De toename van de bestedingen is onder andere te danken aan de vergrijzing van de Nederlandse bevolking: een steeds groter deel van de bevolking gaat een bril dragen. Iets meer dan 50% van de Nederlanders heeft nu een bril of contactlenzen nodig. Ook profiteert de detailhandel in optische artikelen van de toegenomen koopkracht en de aandacht voor persoonlijke verzorging bij consu-menten. De bril is een modeartikel geworden. Steeds vaker worden meerdere brillen aangeschaft voor verschillende gelegenheden. Ook is de zonnebril sterk aan mode onderhevig. Veel mode-ontwerpers maken tegenwoordig hun eigen zonnebrillen.

De optiekbranche telde in 2000 1.114 ondernemingen met in totaal 1.973 winkels. Vergeleken met een jaar daarvoor is het aantal ondernemingen met 3% gedaald. Het aantal winkels (vestigingen) daarentegen is met 6% gestegen. Van de opticiens behoort 43% tot het grootwinkelbedrijf of een samenwerkingsverband. De resterende 57% van de winkels behoort tot de zogenoemde 'ngebonden' zelfstandigen. De optiekbranche biedt werk aan 7.615 personen. Hiervan is 85% als werknemer en 15% als ondernemer of medewerkend gezinslid actief.

Iedereen in Nederland kan tegenwoordig een optiekwinkel beginnen, ogen meten en contactlenzen aanpassen. Wat voor beroep men ook heeft, alle optische handelingen zijn vrij. Om een zekere mate van orde in deze chaos te scheppen heeft de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) het Ooggarant-verenigingskenmerk ontwikkeld. Alleen leden van de NUVO mogen het Ooggarant-merk voeren, omdat zij voldoen aan de periodiek gecontroleerde lidmaatschapseisen. Dit betekent dat in alle vestigingen van deze leden tenminste één gediplomeerde opticien werkzaam is.

Branche in Detail
Meer informatie over het rapport Branche in Detail kunt u vinden op www.hbd.nl. Het rapport is tegen betaling van euro 7,50 per exemplaar te bestellen (exclusief BTW en verzend- en administratiekosten) per e-mail: bestel@hbd.nl, via de HBD bestellijn: telefoon 0800 023 02 05 (gratis), of per fax 070 338 57 11.


---

----Noot voor de redactie/