ABVAKABO FNV

Ambtenaren weer sluitpost van begroting

ABVAKABO FNV is verontwaardigd over de voorstellen van het kabinet om te bezuinigen op de ambtenarensalarissen. Afspraken over loon zijn onderdeel van het CAO-overleg dat gevoerd wordt tussen sociale partners. Bonden en werkgevers zijn hiervoor verantwoordelijk en niet de politiek. Met deze uitspraak legt het kabinet een claim op de komende onderhandelingen. Ambtenaren moeten blijkbaar opdraaien voor het begrotingstekort van dit kabinet.

Guus van Huygevoort, voorzitter van ABVAKABO FNV: 'Het is onacceptabel dat in slechte economische tijden ambtenaren gebruikt worden als sluitstuk van de begroting. Blijkbaar mogen ambtenaren nu wel trendsetter zijn.' Hij doelt hiermee op de verwachting die het kabinet heeft dat het bedrijfsleven de overheid zal volgen en ook de lonen zal gaan matigen. Hiermee wordt de oude politieke cultuur weer ten tonele gevoerd.

De bond vindt het verbazingwekkend dat het kabinet op deze manier honderden miljoenen euro's aan investeringen de prullenbak gooit. De afgelopen jaren zijn de zogenaamde Van Rijngelden gebruikt om te investeren in meer marktconforme arbeidsvoorwaarden en imagocampagnes voor de collectieve sector. Dit lijkt nu weggegooid geld. Bovendien geeft de overheid hiermee het signaal af een onbetrouwbare werkgever te zijn. Dit zal repercussies hebben voor de positie op de arbeidsmarkt. Na de vacaturestop bij Justitie is dit weer een voorbeeld dat de overheid niet wil investeren in de kwaliteit van de publieke sector. ABVAKABO FNV vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

Voor de bond zijn deze maatregelen onaanvaardbaar en ABVAKABO zal zich hiertegen verzetten. Juist in een tijd van economische tegenspoed moet de koopkracht op peil blijven om de economie draaiende te houden. Loonmatiging is alleen bespreekbaar als daar iets substantieel tegen over staat. Afgelopen voor jaar stelde de toen net gekozen voorzitter van ABVAKABO voor om hierover afspraken te maken. Voorwaarde was wel dat de werkgevers meer zouden doen aan reïntegratie en dat het sociaal minimum omhoog zou gaan. Bovendien moet het kabinet dan blijven investeren in de publieke sector. Zowel de politiek als de werkgevers hebben deze handschoen niet opgepakt.

Meer informatie:

Natascha van 't Hooft voorlichter ABVAKABO FNV (06) 20432353

20 aug 02 14:13