Landelijke Studenten Vakbond


Brandbrief voor betere studentenhuisvesting

Elk jaar is het raak: kamernood onder aankomende studenten. Eerstejaars zoeken een bescheiden woonruimte in hun studiestad, maar worden geconfronteerd met lange wachtlijsten. Ook ouderejaars en zelfs afgestudeerden wachten echter vaak tevergeefs op een kamer. Het aanbod van betaalbare studentenkamers is veel te klein voor de enorme vraag. Ondanks dit groeiende probleem onderneemt de overheid echter nauwelijks actie.

Hoe groot het probleem is blijkt uit de wachttijden. Voor een kamer in Utrecht moet je dertig maanden geduld hebben. In Amsterdam is de wachttijd voor een kamer in één van de studentencomplexen in de periferie minimaal 2,5 jaar. Voor het centrum moet je 4,5 jaar wachten. Dat is langer dan de gemiddelde studieduur! Ook steden die voorheen nooit met kamernood te kampen hebben gehad, bijvoorbeeld

Wageningen en Groningen, hebben wachtlijsten van minimaal een half jaar. Wat zal voor aankomende studenten de eerste zorg zijn? Goede studieresultaten, of een dak boven hun hoofd?

Een doordacht jongerenhuisvestingsbeleid ontbreekt al jaren, talloze signalen en acties ten spijt. Veel gemeenten profileren zich als studentenstad, maar weigeren vervolgens om meer, goede en betaalbare woonruimte te realiseren. Sterker nog, in steeds meer studentensteden verdwijnen goedkope huurwoningen om plaats te maken voor dure koopwoningen. Door gebrek aan betaalbare, zelfstandige woonruimte blijven ex-studenten bovendien 'plakken' op hun kamer en stagneert de doorstroming.

Wij, ondergetekenden maken ons hierover grote zorgen. Gezamenlijk pleiten wij voor een gerichte en snelle aanpak van de problemen. Dit zijn een aantal van onze voorstellen:


1. Het herinvoeren van huursubsidie voor onzelfstandige wooneenheden;


2. Het voor bewoning geschikt maken van leegstaande kantoorpanden;


3. Het fiscaal-juridisch weer aantrekkelijk maken voor particuliere kamerverhuurders een kamer te verhuren;

4. Het afschaffen van de strafkorting op de huursubsidie van particulieren die een kamer verhuren.
Met dit gemeenschappelijke geluid willen we de problemen nog eens goed onder de aandacht brengen zodat volgend jaar de eerstejaars studenten écht zorgeloos van hun introductie kunnen genieten.

Met kritische groet ondertekenen wij,

CDJA, Christen Democratisch Jongeren Appèl

CNV-jongeren

Dwars, GroenLinkse jongerenorganisatie

ISO, Interstedelijk Studenten Overleg

Jonge Democraten

Jonge Fortuynisten

JOVD, Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie

Jonge Socialisten

Kences, landelijke vereniging van studenten huisvesters

LSVb, Landelijke Studenten Vakbond

Nationale Jeugdraad

Nederlandse Woonbond, landelijke vereniging voor huurders

ROOD, SP jongerenorganisatie

SJHU, Stichting JongerenHuisvesting Utrecht



Landelijke Studenten Vakbond