Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/105

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

20 augustus 2002

Nr. 02/105

Minister De Geus bekijkt jaarplan UWV kritisch

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het jaarplan van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) kritisch bekijken. Hij zal met name kijken naar de uitbestede activiteiten van UWV-GUO. De minister schrijft dit bij de aanbieding van het rapport Financiële scheiding publiek en privaat bij uitvoeringsinstellingen, zesde vervolgrapportage ontvlechting van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) dat hij vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Bij de toetsing van het jaarplan van het UWV zal de minister erop letten dat het UWV de aanbevelingen van de IWI overneemt. De IWI vindt het noodzakelijk dat het UWV nu gestructureerd aandacht besteedt aan de administratief-organisatorische inbedding en beheersing van in- en uitbestedingen. Het gaat hierbij nadrukkelijk ook om de kostentoerekening.

In het rapport dat gaat over 2000 constateert de IWI dat de financiële scheiding van publiek en privaat bij de voorgangers van het UWV - GAK, USZO, Cadans, GUO, en SFB - een aantal tekortkomingen kende. Het UWV-GUO had voor een aantal uitbestede taken geen toestemming gevraagd of gekregen. Het ging daarbij om de scheiding tussen publiek en privaat geld. Met het inwerkingtreden van de SUWI-wet bestaat het risico van vermenging van publiek geld en private activiteiten niet meer binnen de concerns. Niettemin is de scheiding tussen publiek en privaat geld nog steeds van belang vanwege de niet-wettelijke taken die het UWV uitvoert, zoals aanvullende werknemersverzekeringen en de uitbestedingen. Overigens is het UWV van plan de uitvoering van deze andere taken af te bouwen. Het UWV doet inmiddels alles om de Europese aanbestedingsrichtlijnen in de toekomst correct toe te passen.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief minister De Geus bij het rapport Financiële scheiding publiek en privaat bij uitvoeringsinstellingen, zesde vervolgrapportage ontvlechtingen dat door de Inspectie Werk en Inkomen is opgesteld
PDF publicatie Bijlage 1: rapport Financiële scheiding publiek en privaat bij uitvoeringsinstellingen - zesde vervolgrapportage ontvlechting