Provincie Zuid-Holland

Inspraakperiode van start

Persbericht

20-08-2002
Fusie waterschappen in Zuid-Holland
Inspraakperiode van start

Vanaf 20 augustus 2002 tot en met 16 september 2002 kunnen belanghebbenden zich uitspreken over de plannen tot fusie van de waterschappen in het gebied Rijnland en in het gebied Zuid-Holland Zuid. Volgens de fusieplannen worden de vier waterschappen in het gebied Rijnland per 1 januari 2005 samengevoegd tot één nieuw hoogheemraadschap van Rijnland. Daarnaast worden de zeven waterschappen in het gebied Zuid-Holland zuid per 1 januari 2005 samengevoegd tot één nieuw waterschap.

De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor de organisatie van de waterschappen in haar gebied. De fusies zijn nodig om de krachten te bundelen en de eenheid van waterbeheer te versterken. Hierover is overleg gevoerd met de waterschappen. Voordat de Provincie Zuid-Holland haar definitieve besluit over de fusie neemt, worden de plannen nu ter inzage gelegd.

Rijnland
De op te heffen waterschappen in Rijnland zijn: het hoogheemraadschap van Rijnland en de waterschappen Groot-Haarlemmermeer, De Oude Rijnstromen en Wilck en Wiericke. Het nieuwe hoogheemraadschap dat na de fusie zal ontstaan, zal alle waterschapstaken verzorgen die nu nog door de vier afzonderlijk worden verricht. Het gaat hierbij om de volgende hoofdtaken:

- het beheer van de zeewering;

- het beheer van Rijlands boezemstelsel;

- het beheer van de boezemkaden;

- de zorg voor de polderwaterhuishouding;

- de zuivering van afvalwater.
De waterschappen in het gebied van Rijnland stemmen op hoofdlijnen in met het voorstel.

Zuid-Holland Zuid
De op te heffen waterschappen in Zuid-Holland Zuid zijn: De Brielse Dijkkring, Goeree-Overflakkee, De Groote Waard, IJsselmonde, De Krimpenerwaard, De Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden en het zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden. Het nieuwe waterschap dat na de fusie zal ontstaan (het waterschap Zuid-Holland Zuid), zal alle waterschapstaken verzorgen die nu nog door de zeven afzonderlijk worden verricht. Hierbij gaat het om de volgende hoofdtaken:
- het beheer van de zee- en rivierwaterkeringen;
- het zorg voor de waterhuishouding;

- de zuivering van afvalwater;

- het beheer van wegen buiten de bebouwde kommen. De waterschappen in Zuid-Holland Zuid onderschrijven de wenselijkheid van krachtenbundeling, maar zijn zij verdeeld over de schaalgrootte en de vormgeving van de nieuwe structuur.

Bedenkingen
Belanghebbenden kunnen zich van 20 augustus tot en met 16 september 2002 uitspreken over de fusieplannen. Bedenkingen tegen de ontwerpbesluiten kunnen schriftelijk gericht worden aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. Voor het ontwerpbesluit over Rijnland kunnen bedenkingen ook gestuurd worden naar Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, Postbus 123, 2000 MD Haarlem. Na het verstrijken van de inspraaktermijn worden de inspraakreacties verwerkt en nemen Provinciale Staten van Zuid-Holland in november 2002 een definitieve beslissing.