Nieuwsbericht

dinsdag 20 augustus 2002, 16.00 uur

REGIONAAL

Gevolgen noodweer
Tengevolge van het noodweer van vanmorgen werd de meldkamer van de politie overstelpt met een groot aantal meldingen. Hieronder een overzicht van de meest opvallende meldingen.

Verschillende verkeerslichtinstallatie in het noordelijk deel van de regio, waaronder de Randweg om Alkmaar, raakten ontregeld door blikseminslag. Ook een aantal spoorwegovergangen werkten niet meer naar behoren en bleven gesloten. Het treinverkeer tussen Castricum en Alkmaar kwam stil te liggen in verband met een blikseminslag in één van de leidingen. Verschillende bomen werden door het hemelvuur getroffen en vernield.

Heiloo
Drie woningen in Heiloo, één aan de Kennemerstraatweg, één aan de Heerenweg en één aan de Trompenburg werden door de bliksem getroffen. Er ontstonden kleine brandjes die snel onder controle waren. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Warmenhuizen
Tijdens het onweer, omstreeks 09.50 uur, werd een 47-jarige vrouw uit Amersfoort getroffen door een blikseminslag. De vrouw stond op het achterdek van een plezierjacht dat lag afgemeerd in het Noordhollands Kanaal ter hoogte van de snackbar bij Schoorldam. De vrouw zag zelf kans om lopend van het schip af te komen. Ze was aanspreekbaar maar had wel ademhalingsproblemen. Ze is voor onderzoek vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar.

Wieringerwaard
Omstreeks 10.20 uur hoorden omwonenden aan de Kruisweg een harde knal. De bliksem bleek te zijn ingeslagen in een oude stolpboerderij aan die weg. Er ontstond meteen een uitslaande brand. De bewoners waren niet thuis en er deden zich dan ook geen persoonlijke ongelukken voor. De uitgerukte brandweer kon niet voorkomen dat de stolpboerderij helemaal uitbrandde. Alleen de muren van het pand staan nog overeind maar ook die zullen, wegens instortingsgevaar, worden omgetrokken.

Tuitjenhorn
Omstreeks 10.50 uur sloeg de bliksem in een woning aan de Pastoor Meijdersstraat. De bliksem is ingeslagen aan de voorzijde. Een kozijn kwam met ankers en al uit de muur. Binnen is roetschade ontstaan. De brandweer had de zaak dan ook snel onder controle. De hulpverleningsorganisatie 'Salvage' neemt maatregelen.

Zijdewind
Omstreeks 10.23 uur sloeg de bliksem in in een boom aan de Provinciale weg. Er lagen grote takken op de weg die zijn verwijderd. De boom stond tussen het Verlaat en Schagen. Er deden zich hier geen persoonlijke ongelukken voor.

NOORD-KENNEMERLAND

Fietser gewond na aanrijding
Heiloo, maandag 19 augustus 2002.
Maandagmiddag raakte een 76-jarige inwoner van Heiloo gewond bij een aanrijding op de Hoefsmid. De man reed daar op zijn fiets. Vermoedelijk doordat hij tegen de zon inkeek merkte hij te laat dat een vrachtwagen op de rijbaan stil stond. Hij reed pardoes tegen de vrachtauto aan. Hierdoor raakte hij gewond aan zijn hoofd. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis en daar ter observatie opgenomen.

Diefstal sieraden en spelcomputer uit woning
Heerhugowaard, maandag 129 augustus 2002.
Maandag heeft de bewoner van een woning aan de Const. Huyengsstraat aangifte gedaan van inbraak in de woning. Deze inbraak vond plaats in de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag. Men kwam binnen via een openstaand raam. Hierbij maakte de inbreker gebruik van een ladder. Vanuit de woning werden een hoeveelheid sieraden, een spelcomputer, software, fotocamera en gereedschap weggenomen.

Dronken autobestuurder aangehouden
Noord-Scharwoude, maandag 19 augustus 2002.
Maandagavond werd de bestuurder van een personenauto, een 19-jarige man uit Alkmaar, aangehouden in het recreatiegebied Geestmerambacht. De man reed daar met zijn auto over het gras. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 575 ug/l. Dat is ruim 2,5 maal de toegestane waarde van 220 ug/l. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Bewoner schrikt wakker van inbrekers
Alkmaar, dinsdag 20 augustus 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag werd de bewoner van een woning aan de Rozenstraat wakker van vreemde geluiden in zijn huis. Toen hij op onderzoek uit ging bleek dat er was ingebroken. Vermoedelijk is men in het huis gekomen via een openstaand bovenlichtje. De bewoner mist een portefeuille en een aantal waardepapieren.

Rijden onder invloed van alcohol
Bergen, dinsdag 20 augustus 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag werd een 38-jarige bestuurder van een personenauto uit Bergen aangehouden op de Bergerweg. Bij controle bleek dij alcohol had gedronken. Hij blies 430 ug/l. Dat is nagenoeg het dubbele van de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l..

Hennepkwekerijen ontmanteld
Noord Scharwoude, dinsdag 20 augustus 2002.
Dinsdagmorgen werd een hennepkwekerij aangetroffen in een bedrijfspand aan de Mossel. De politie deed ter plaatse een onderzoek nadat zij informatie had gekregen over de aanwezigheid van een dergelijke kwekerij. Een één van de ruimtes van het bedrijfspand werden 900 hennepplanten aangetroffen. Een andere ruimte was in gereedheid gebracht voor het planten van nieuwe plantjes terwijl in een derde ruimte een aantal gedroogde planten werden aangetroffen. Bij een verder onderzoek werd in een bedrijfsruimte naast het eerste pand nog een kwekerij aangetroffen. In deze kwekerij werden ruim 1100 planten aangetroffen.
Alle daarvoor in aanmerking komende goederen zijn in beslag genomen c.q. vernietigd. De gebruikers van de bedrijfspanden, twee mannen uit Alkmaar van 35 en 36 jaar oud, werden ter plaatse aangehouden. Zij zijn voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Bestuurder gewond bij frontale botsing
Heiloo, dinsdag 20 augustus 2002.
Dinsdagmorgen omstreeks07.15 uur vond een aanrijding plaats op de Kanaalweg. De bestuurder van een personenauto, een 31-jarige man uit Heiloo, reed over de Kanaalweg, komende uit de richting Heiloo en gaande in die van Akersloot. De man haalde een aantal voor hem rijdende auto's in. Tijdens deze inhaalmanoeuvre kwam hij frontaal in botsing met een tegenligger, een auto bestuurd door een 59-jarige man uit Alkmaar. Bij deze aanrijding raakte de man uit Heiloo gewond. Hij is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar. De bestuurder van de andere auto bleef ongedeerd. De materiele schade was aanzienlijk.

NOORDKOP

Sieraden gestolen uit woning
Den Helder, maandag 19 augustus 2002.
Maandagmiddag tussen 12.00 en 17.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Wintergroen. Men kwam in het huis door het vernielen van een raam. Vanuit de woning werden een grote hoeveelheid sieraden met een totale waard van enkele duizenden euro's weggenomen.

Dronken fietser veroorzaakt aanrijding
Den Helder, maandag 19 augustus 2002.
Maandagavond raakte een 66-jarige bestuurder van een personenauto uit Den Helder, gewond bij een aanrijding met een andere auto. Het ongeval vond plaats op de Binnenhaven. De bestuurder van een personenauto, een 21-jarige man uit Vlijmen, sorteerde op de kruising met de Ruygweg volgens getuigen niet goed voor en negeerde het rode verkeerslicht. In een bocht verloor hij de macht over het stuur en botste vervolgens tegen de auto van de man uit Den Helder. Deze laatste raakte gewond en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De veroorzaker van het ongeval bleek alcohol te hebben gedronken. De man blies 540 ug/l. Dat is 2,5 maal de toegestane hoeveelheid. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Geld en telefoon uit vakantiewoning gestolen
Den Helder, maandag 19 augustus 2002.
Maandagavond tussen 20.00 en 21.30 uur werd ingebroken in een vakantiewoning op Ooghduyne. Men kwam in het huisje door het vernielen van een raamkozijn. Van de woning werd een hoeveelheid geld (juiste bedrag is niet bekend), een mobiele telefoon en een aantal waardepapieren weggenomen.

Alcoholcontrole
Warmenhuizen, dinsdag 20 augustus 2002.
Maandagavond en -nacht werd in de directe omgeving van het kermisterrein in Warmenhuizen een alcoholcontrole gehouden. Ongeveer 50 bestuurder werden onderworpen aan een blaastest. Eén bestuurder, een 22-jarige man uit Noord-Scharwoude had te diep in het glaasje gekeken en was met zijn auto gaan rijden. Hij blies 340 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane waarde van 220 ug/l.

WESTFRIESLAND

Jongen gewond door gooien met stenen
Bovenkarspel, maandag 19 augustus 2002.
Maandagmiddag tussen 14.30 en 15.00 uur is een 12-jarige jongen uit Bovenkarspel gewond geraakt nadat hij was bekogeld met stenen. Het slachtoffer voer in zijn bootje door het water achter de Trechter toen hij plotseling een steen tegen zijn hoofd kreeg. Hierdoor raakte hij gewond aan zijn hoofd. Eén van de bewoners van een woning aan de Trechter stond met een aantal stenen in zijn hand en schreeuwde dat de jongen moest verdwijnen met zijn bootje. Dezelfde man gooide vervolgens een aantal stenen naar een bootje dat achter het slachtoffer voer. De politie stelt een onderzoek in naar de stenengooier.

Verkeerscontrole.
Hoorn, maandag 19 augustus 2002.
Maandagmiddag tussen 15.30 en 17.15 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Weel. Tijdens deze controle werden vijf bestuurders bekeurd omdat zij de maximumsnelheid overtraden. Vijf andere bestuurder kregen een bekeuring omdat zij geen gebruik maakten van de veiligheidsgordel in hun auto.

Monitoren gestolen uit zwembad
Hoorn, dinsdag 20 augustus 2002.
In de nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in het zwembad aan de Holenweg. Om op het terrein te komen werd een hekwerk verbogen. Vervolgens werd een raam vernield om in het gebouw te komen. Vandaaruit werden twee monitoren en een muis weggenomen. Kort voor deze inbraak zagen getuigen dat vier jongens een raam vernielden van een kantoorpand aan de Lepelaar. Vermoedelijk omdat zij werden opgeschrikt door een getuigen verdwenen de vier op twee brommers in de richting van de Holenweg. Kort daarop hoorde men glasgerinkel aan de overkant van de Provincialeweg. Daar bleek dus te zijn ingebroken. Ook bij een bedrijfspand aan de Nieuwe Steen werd een raam vernield. Voorzover is na te gaan worden hier geen goederen vermist. Het is niet ondenkbeeldig dat het hier dezelfde daders betreft.