FOSTER PARENTS PLAN

Aangepaste organisatiestructuur Plan Nederland

Veranderingen moeten leiden tot een meer slagvaardige organisatie

Amsterdam, 20 augustus 2002. Plan Nederland (Foster Parents Plan) zal per 1 september een aangepaste organisatiestructuur doorvoeren. Deze andere structuur is een van de stappen om de transparantie, slagvaardigheid en maatschappelijke betrokkenheid te vergroten. Een andere stap is de aanstelling van een speciale commissie die zich buigt over de bestuursstructuur en de samenstelling van het bestuur van Plan Nederland.

Transparanter, slagvaardiger en effectiever
Particuliere sponsors (Foster Parents) vormen van oudsher de basis van de kindgerichte ontwikkelingsorganisatie. Daarnaast ontvangt Plan Nederland bijdragen van het Nederlandse bedrijfsleven en sinds 1 januari 2000 ook van de Nederlandse overheid in het kader van het Medefinancieringsprogramma.

Om actief om te gaan met de informatiebehoefte van sponsors, om de betrokkenheid bij de samenleving te vergroten en om de inkomsten voor onze ontwikkelingsprojecten in de toekomst zeker te stellen, is het belangrijk dat de organisatie ook naar type sponsor is ingericht. Met de aangepaste structuur clustert de organisatie sponsor-gerichte kennis, activiteiten en verantwoordelijkheden zodat Plan transparanter, slagvaardiger en effectiever kan functioneren.

Consequenties voor interne organisatie
De organisatorische veranderingen zijn vooral ingegeven door de noodzaak slagvaardiger te opereren. Hoewel er vooralsnog geen sprake is van een inkrimping van het personeelsbestand, wordt wel onderzocht of de huidige bezetting optimaal is. Daarbij wordt gekeken of iedereen op de goede plek zit en of kortstondige contracten moeten worden verlengd.

Analyse bestuursstructuur
Intussen bekijkt Plan Nederland ook wat de rol van het bestuur moet zijn. Organisatiestructuur en de rol van het bestuur moeten er op gericht zijn om adequaat om te gaan met en in te spelen op signalen uit de samenleving. Een speciale commissie buigt zich momenteel over de bestuursstructuur. Deze commissie analyseert de wijze waarop Plan Nederland bestuurd wordt en onderzoekt of de samenstelling van het bestuur optimaal is. In deze commissie zijn behalve bestuur en organisatie, ook de sponsors vertegenwoordigd via de Kwaliteits Advies Raad en het vrijwilligers-netwerk van Plan Nederland.

Plan Nederland
Plan Nederland is een kindgerichte ontwikkelingsorganisatie, met activiteiten in 45 programmalanden. De primaire doelstelling van Plan Nederland is het realiseren van een structurele verbetering van de levensomstandigheden van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Plan Nederland voert programma's en projecten uit in de directe leefomgeving van kinderen. Plan Nederland is lid van de koepelorganisatie Plan International. Teneinde haar internationale herkenbaarheid en zichtbaarheid te vergroten, heeft Foster Parents Plan Nederland besloten haar naam te veranderen in Plan Nederland.

Einde persbericht