Ingezonden persbericht


De toneelwereld van Anna Viebrock

Tentoonstelling in het Goethe-Institut Rotterdam

In het kader van de (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg presenteert het Goethe-Institut Rotterdam voor het eerst een tentoonstelling van Anna Viebrock. Maquettes, foto's en tekeningen van haar legendarische toneeldecors zijn van 4 tot en met 29 september aan de Westersingel 9 te zien. De theatermaker Johan Simons (ZT Hollandia) zal in bijzijn van de kunstenares de tentoonstelling op 3 september om 17.30 openen. Tegelijkertijd betekent dit het startsein voor het (internationale) openingsprogramma van de schouwburg, dat in aansluiting op de opening dezelfde avond begint.

De toneeldecors van Anna Viebrock zijn niet alleen maar decoraties, veel meer bedenkt en construeert zij ruimtes die het concept van de desbetreffende enscenering helpen te realiseren. Stefanie Carp, dramaturge bij het Schauspielhaus Zürich, zegt hierover: "Zoals maar weinig decorontwerpers is het haar gelukt een onmiskenbaar eigen wereld te scheppen. Deze eigen toneelwereld heeft zij de afgelopen jaren consequent verder ontwikkeld. Wat voor een wereld? De armzalige, pragmatische wereld van de mens in Midden-Europa. Deze wordt niet mooier voorgesteld dan hij is. Maar Anna Viebrock voegt nog een geheim toe aan de mens uit Midden-Europa zonder geloofsovertuiging: een niet verder benoemde achtergrond, die deze wereld tot een kunstwereld verandert".

Tijdens de (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg wordt er o.a. een voorstelling gegeven, waarvan Anna Viebrock het toneeldecor ontworpen heeft: Alibi van Meg Stuart/Damaged goods is op 18 en 19 september in de Rotterdamer Schouwburg te zien. In samenwerking met het Goethe-Institut Rotterdam is bovendien op 6 en 7 september de gastvoorstelling "Endstation Amerika" onder regie van Frank Castorf/Volksbühne Berlin te zien. Meer informatie over het programma onder www.schouwburg.rotterdam.nl en onder www.goethe.de/rotterdam


-----
Goethe-Institut Inter Nationes
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam