Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 20 augustus 2002

Op dinsdag 20 augustus 2002 heeft het college van burgemeester en wethouders van Capelle aan den IJssel onder andere de volgende besluiten genomen:

Interactief beleid
Communicatie met de burger en interactief beleid zijn belangrijke prioriteiten van het nieuwe college. Bij interactief beleid gaat het primair om het goed vormgeven van de beleidsprocessen met betrekking tot bijvoorbeeld herstructurering van gebieden. Belangrijk daarbij is van tevoren duidelijk te maken wat er met het interactieve proces wordt beoogd, welke ruimte er is voor beleidsbeïnvloeding en op welke wijze de resultaten van het interactieve proces de besluitvorming beïnvloeden. Een goede communicatie daarover is van groot belang. Om tot een gezamenlijke visie op interactief beleid te komen en daarvoor draagvlak te creëren heeft de gemeente de hulp ingeroepen van een extern bureau. Het college heeft ingestemd met de voorbereiding van een werkconferentie.

Werkvoorzieningschap IJssel en Lek
Het WSW-bedrijf IJssel en Lek, kent grote financiële en organisatorische problemen. Diverse ontwikkelingen leiden tot een stijgend tekort aan financiële middelen. Het algemeen bestuur van IJssel en Lek wil een extern projectleider aanstellen. Voor eind oktober moet hij een analyse maken over het verloop van de reorganisatie, de veranderingsbereidheid van het SW-bedrijf en nagaan of er samenwerkingspartners voor het SW-bedrijf zijn. Het college wil op korte termijn komen tot een gemeentelijke visie op het Werkvoorzieningsschap IJssel en Lek. Dit omdat IJssel en Lek heeft aangegeven niet in staat te zijn om het raadsbesluit uitvoering WIW-werkervaringsplaatsen en I/D-banen uit te voeren. Het college heeft daarom opdracht gegeven om gelijktijdig met de analyse van IJssel en Lek te onderzoeken hoe en waar de uitvoering WIW en I/D kan worden ondergebracht. Daarbij worden zowel de WSW als andere organisaties onderzocht.

Bijzondere bijstand
In bijzondere omstandigheden biedt de Algemene bijstandswet de mogelijkheid om bijzondere bijstand te verlenen voor bepaalde kosten. Om de hoogte van deze bijstand te bepalen, werkt Sociale Zaken met een eigen prijslijst. Deze prijslijst is echter al lange tijd niet geactualiseerd. Het college heeft daarom besloten vanaf heden gebruik te maken van de Prijzengids van het NIBUD voor onder meer de volgende onderwerpen: een baby-uitzet, begrafenis- en crematiekosten, inventaris en kosten van kleding en voeding. Bij incidentele situaties dient de gids van het NIBUD als leidraad. Voor bijzondere bijstand in stofferings- en inrichtingskosten heeft het college besloten de bedragen in positieve zin bij te stellen naar voorbeeld van de Rotterdamse vergoedingen.