FNV

FNV: Verlaging WW-premies is heel klein gebaar

'Het kabinet zal morgen toch echt met iets beters moeten komen. Met het afschaffen van het spaarloon pakt het kabinet werknemers 300 euro af en met de premieverlaging krijgen ze er hooguit 100 euro weer bij. Mensen met een deeltijdbaan of minimumloon krijgen zelfs niets omdat zij geen WW-premie betalen.'

Dat zegt de FNV in een eerste reactie op het met veel fanfare gebrachte aanbod de WW-premies te verlagen in ruil voor loonmatiging door de vakbeweging.

Nederlands grootste vakcentrale stelt vast dat lastenverlichting niet haar eerste prioriteit heeft. Wel erkent zij dat het verlagen van de jarenlang veel te hoge WW-premies een positieve bijdrage kan leveren aan de werkgelegenheid. 'Dat is een eerste stap,' aldus de FNV.

Onbegrijpelijk is het volgens de vakcentrale daarentegen dat hetzelfde kabinet het mes zet in Melkert-banen en loonkostensubsidies: 'Als je weet dat de werkloosheid groeit, dan is het afbreken van werk het stomste wat je kunt doen. Bovendien gaat het om werk dat we niet meer kunnen missen, zoals klassenassistenten op school.'

Grote vraagtekens zet de FNV ook bij effect van de voorgestelde lastenverlichting op de bereidheid van werknemers om de broekriem aan te trekken. Bovendien doen onze bonden al aan loonmatiging, aldus de FNV. Na 11 september vorig jaar hebben we de remweg met betrekking tot de lonen al ingezet. Er zijn dientengevolge nogal wat CAO's afgesloten die onder de te verwachten inflatie van dit jaar uitkomen. Laat het kabinet eerst maar eens wat doen aan die inflatie, aldus de vakcentrale.

Op 12 september praat de vakbeweging met kabinet en werkgevers. Wat de FNV betreft moeten daar zeker de in haar ogen zeer slechte kabinetsvoorstellen voor de WAO ter sprake komen. Eerder noemde FNV-voorzitter De Waal de manier van omgaan met WAO de lakmoesproef voor het nieuwe kabinet.

Nuchter stelt de FNV tenslotte vast dat van de grote verkiezingsissues
- investeren in onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid - waar ook de huidige coalitiepartijen VVD, CDA en vooral LPF de mond van vol hadden, weinig meer terechtkomt. Ja, er wordt bij voorbaat een bezuiniging ingeboekt op de lonen van de mensen die het moeten uitvoeren: onderwijzers en ambtenaren.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Els Tieman: 020 5816 555;
Richard Gielen: 06 53 412533

20 aug 02 17:46