Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/2820
datum
21-08-2002

onderwerp
Kamervragen Atsma en Schreijer-Pierik(CDA). Besteding middelen voor plattelandsontwikkeling
TRC 2002/6889

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Op 9 augustus jl. ontving ik vragen van de leden Atsma en Schreijer-Pierik (beiden CDA) over de besteding van middelen voor plattelandsontwikkeling. Op deze vragen kan ik u als volgt antwoorden.

datum
21-08-2002

kenmerk
DL. 2002/2820

bijlage

1.
Ja.

2.
De gelden voor plattelandsontwikkeling worden besteed op basis van het door de Europese Commissie in september 2000 goedgekeurde (en in 2001 gewijzigde) Plattelandsontwikkelingsprogramma Nederland (POP). De door Nederland geselecteerde projecten passen binnen de criteria van de Europese Kaderverordening Plattelandsontwikkeling (1257/1999). Er is geen aanwijzing dat betalingen in het kader van het POP door erkende betaalorganen onrechtmatig zijn verricht.

3.
Er zijn geen signalen dat de Europese Commissie overweegt gelden terug te vorderen. Een eerste oriënterend controlebezoek van de Europese Commissie (EOGFL) in maart 2001 heeft geresulteerd in een beperkt aantal, ondergeschikte punten van kritiek.

4.
Naar mijn mening neemt Nederland helemaal geen achterstandspositie in voor wat betreft de prestaties op het gebied van het plattelandsbeleid. Op 27 maart jl. heb ik de Kamer in een voortgangsrapportage laten zien dat Nederland in 2001 nagenoeg het gehele budget in het kader van het POP heeft uitgeput. Van de in 2001 beschikbare EU-middelen voor het POP is ruim 96% besteed (EUR 56 miljoen). Een vergelijking met de bestedingen van de verschillende Europese lidstaten leert dat Nederland hiermee op het Europese gemiddelde uitkomt.
Daarnaast zijn er vele plattelandsprojecten die niet met Brussels geld, maar met geld van rijk, provincies of gemeenten worden gefinancierd.

5.
Ik zal de ontwikkeling van het plattelandsbeleid in EU-verband nauwlettend volgen. Nederland zal bij de discussie over de commissievoorstellen inzetten op een verhoging van het voor ons land beschikbare budget voor plattelandsontwikkeling. De eerste gelegenheid voor een majeure aanpassing van de inhoud van het POP is volgend jaar wanneer de mid-term evaluatie van het POP wordt uitgevoerd. In overleg met alle betrokken partijen zal ik van deze gelegenheid tot herziening van het POP gebruik maken.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van de leden Atsma en Schreijer-Pierik (beiden CDA) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de besteding van middelen voor plattelandsontwikkeling.(Ingezonden 9 augustus 2002)

1
Kent u het artikel 'Reanimatie van het platteland'? 1

2
Hoe beoordeelt u de opmerking van Hoogleraar rurale sociologie Jan Douwe van der Ploeg dat hij aanwijzingen ziet dat de gelden voor plattelandsontwikkeling door de Europese Commissie teruggevorderd zouden kunnen worden?

3
Heeft u vanuit de Europese Commissie signalen ontvangen dat een terugvordering van gelden reëel zou zijn? Zo ja, hoe gaat u hiermee om?

4
Bent u van mening dat Nederland inderdaad een achterstandspositie inneemt als het gaat om de prestaties op het gebied van plattelandsbeleid vergeleken met andere lidstaten in Europa? Zo ja, wat wilt u daaraan gaan doen?

5
In hoeverre heeft u mogelijkheden om de prestaties inzake plattelandsbeleid van Nederland te versterken en daarbij de (financiële) mogelijkheden die Europa biedt beter te benutten dan tot op heden is gedaan?

1 Zie FEM/DeWeek, 3 augustus jl., pagina 18 e.v.


---