Ingezonden persbericht

Den Haag, 21 augustus 2002

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie


1.


Hebben de Amerikanen definitief afgezien van de verdere ontwikkeling van de Crusader 155 mm houwitser, omdat deze veel te zwaar is en niet door de lucht kan worden vervoerd? Zoekt men nu naar een alternatief dat de helft weegt?
1)



2.


Gelden in Nederland niet evenzeer de argumenten dat een moderne krijgsmacht, die wereldwijd moet kunnen opereren en die in staat moet zijn binnen redelijke termijn te ontplooien, moet beschikken over wapensystemen die door de lucht te vervoeren zijn met beschikbare of beschikbaar komende transportmiddelen?


3.

Zo ja, bent u dan bereid het besluit tot aanschaf door de Koninklijke Landmacht van de Pantserhouwitser 2000 te heroverwegen, aangezien dit wapensysteem evenmin redelijkerwijs door te lucht kan worden vervoerd?


4.

Bent u van oordeel dat de Koninklijke Landmacht in de toekomst dient de blijven beschikken over zware artillerie, mede gelet op het te verwachten optreden dat toch vooral een expeditionair karakter zal hebben, waarbij deze wapensystemen zelden of nooit in stelling worden gebracht en vuursteun vooral door schepen en vliegtuigen wordt geleverd?


5.

Zo ja, kunt u de Kamer dan informeren over mogelijke (lichtere) alternatieven voor de Pantserhouwitser 2000, dan wel over mogelijkheden om de M109 te moderniseren?


1) Jane's Defence Weekly van 16 augustus 2002