Gemeente Almere

Keywords:

Projectplan voor komst TBS-kliniek opgesteld

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het projectplan om te komen tot de realisatie van een TBS-kliniek. Eerder heeft het College op 12 maart 2001 al besloten medewerking te verlenen aan de vestiging van een kliniek in Almere Buiten, in een nog te ontwikkelen wijk.

In het projectplan staat vermeld hoe de gemeente de planontwikkeling voor de kliniek gaat begeleiden. De vestiging van de TBS-kliniek wordt in het op te stellen bestemmingsplan meegenomen. De gemeente wil ervoor zorgen dat door de vestiging van de TBS ook andere nieuwe voorzieningen op het gebied van (gezondheids)zorg naar Almere komen. In de wijk waar de TBS-kliniek komt, zullen zich ook andere bijzondere voorzieningen vestigen op het grensgebied van wonen en zorg. Alle toekomstige bewoners ontvangen voor zij hun woning of kavels in het gebied kopen informatie over de vestiging van de TBS-voorziening op het aangrenzende bedrijventerrein, bijvoorbeeld in verkoopbrochures.

locatiekeuze

Het Ministerie van Justitie heeft de gemeente verzocht een TBS-kliniek binnen haar gemeentegrenzen te vestigen. De keuze is op de meest oostelijke locatie in Almere Buiten gevallen, grenzend aan de Buitenring, de Lage Vaart, de Evenaar en de Eilandenbuurt. De voorziening is gepland aan de zuidkant van het bedrijventerrein dat langs de Buitenring ligt. Voor de TBS-kliniek is ongeveer 4 hectare beschikbaar. Naar verwachting vindt oplevering van het gebouw in 2005 plaats.

Een belangrijke overweging voor de keuze voor deze locatie is geweest dat alle toekomstige bewoners nog geïnformeerd kunnen worden over de komst van de voorziening. Voor Justitie golden twee randvoorwaarden. De eerste randvoorwaarde was dat de kavel zich in een gemengd gebied zou bevinden vlakbij een woonwijk. De tweede voorwaarde was een spoedige realisering van de voorziening.

gebouw

Het gebouw heeft een beddencapaciteit van maximaal 120 bedden. Het zal geen kleurloos of grauw gebouw worden. Rijksbouwmeester Jo Coenen is betrokken bij de architectenkeuze. De bedoeling is dat de kliniek in Almere een positieve bijdrage gaat leveren rond de imagovorming rond TBS. De ingang van het complex zal meer lijken op dat van een ziekenhuis of kantoorgebouw met een laagdrempelige toegang. Er zijn wel fysieke barrières nodig. De voorziening zal door Justitie met de meest moderne apparatuur worden beveiligd.

werkgelegenheid

De komst van de kliniek levert Almere zo'n 350 tot 400 banen op. Het is ook denkbaar dat de vestiging van de voorziening leidt tot extra banen door de komst van andere rijksgebouwen en andere voorzieningen op het gebied van (gezondheids)zorg.

(geplaatst 21 aug 2002)