MEDILUX BV

Anti-allergiehoes werkt en helpt

Onlangs verscheen in een landelijk ochtendblad een korte mededeling waarin het nut van allergeendichte matrashoezen wordt betwijfeld. Dit is in strijd met de praktijk. In Nederland en Europa bestaat al vele jaren brede overeenstemming, dat bij een allergie voor huisstofmijt, allergeendichte hoezen om matras, kussen en dekbed zinvol zijn om blootstelling aan deze allergenen te vermijden.

Duidelijk beleid
Het betreffende artikel was gebaseerd op een korte mededeling van een dermatoloog in opleiding in het magazine Scan. De betreffende arts betreurt deze publiciteit en vindt desgevraagd dat zijn uitlatingen geheel uit zijn verband zijn gehaald. Ook navraag bij het Astma Fonds, Het Nederlands Huisartsengenootschap en de Vereniging van Allergologie leert dat de toepassing van allergeendichte hoezen om matras, kussen en dekbed het standaard beleid is bij een aangetoonde huisstofmijtallergie. Dit beleid wordt internationaal gedragen en gesteund door vele wetenschappelijke publicaties. In diverse landen, inclusief Nederland, stimuleert de overheid dit beleid door de aanschaf van deze hoezen op voorschrift van de arts te vergoeden.

Geschat wordt dat circa 10% van de Nederlanders klachten heeft van huisstofmijtallergie en dit aantal lijkt toe te nemen. Bij patiënten met astma loopt dit percentage zelfs op tot 80%. Over het algemeen nemen de klachten toe wanneer blootstelling aan deze allergenen niet wordt vermeden. De belangrijkste bronnen van huisstofmijtallergenen zijn het bed (matras, kussen en dekbed) en eventuele gestoffeerde vloerbedekking. Toepassing van allergeendichte hoezen en bij voorkeur een gladde vloer op de slaapkamer zijn essentieel om de blootstelling aan deze allergenen te verlagen.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Cara Cair infolijn:

023 - 539 22 88.