Gemeente Ede

nummer 195 / Ede, 20 augustus 2002

Welstandsnota Ede in de maak

De gemeente Ede werkt aan een welstandsnota. Deze moet op 1 juli 2004 klaar zijn en moet een praktisch handvat zijn voor architecten en de welstandscommissie. Op dit moment is een plan van aanpak klaar. Na vaststelling van dit plan van aanpak worden per deelgebied criteria opgesteld waaraan bouwaanvragen moeten worden getoetst. Dit is na vaststelling door het gemeentebestuur de welstandsnota.

Een wijziging van de Woningwet geeft aan dat er na 1 juli 2004 zonder vastgesteld welstandsbeleid geen welstandsbeoordeling meer mag worden uitgevoerd. Vanwege deze nieuwe wetgeving is het gewenst voor heel de gemeente (kernen en buitengebied) welstandsbeleid te formuleren. Daarnaast stelt de wetgever ook criteria aan het functioneren van de Welstandscommissie. In het op te stellen beleid zal ook daar aandacht aan gegeven worden.

Wetswijziging maakt beleid noodzakelijk
De wijziging van de Woningwet wordt per 1 januari 2003 van kracht en maakt het noodzakelijk dat gemeenten beleid vastleggen voor het uitvoeren van welstandstoezicht. In dit beleid moeten zoveel mogelijk objectieve criteria voor ieder gebied, straat en eventueel object in de gemeente zijn opgenomen. De wetwijziging is nog niet van kracht, maar gezien de complexiteit van een dergelijk te formuleren beleid is het noodzakelijk dat er voortvarend aan wordt gewerkt. De uiterste termijn dat het beleid moet zijn vastgesteld is 1 juli 2004.

Eigen ruimtelijk kwaliteitsbeleid
Uit de eerder vastgestelde Architectuurnota Ede en ook uit beeldkwaliteitsplannen, spreekt al dat Ede de ruimtelijke kwaliteit van de bebouwde en onbebouwde ruimte van groot belang acht. Het feit dat er nu een wettelijk noodzaak is, geeft een extra stimulans om ook nadrukkelijker een visie te geven op het te voeren welstandsbeleid. Nadrukkelijk wordt opgemerkt dat de nota ook bedoeld is (en zeker de 2e fase waarin de concrete referentiebeelden en criteria per deelgebied worden vastgelegd) als inspiratiekader van architecten/ontwerpers. De nota wil nadrukkelijk voorkomen dat er een te strak keurslijf ontstaat, waardoor er geen ruimte meer is voor de eigen creativiteit van de architect.

Proces
Begin 2002 is gestart met de eerste fase van het Plan van Aanpak om te komen tot het Welstandsbeleid. Nu de eerste fase gereed is, wordt voorgesteld in te stemmen met dat product en het Plan van Aanpak ter kennis te brengen aan de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Direct na de behandeling in de commissie start de tweede fase, waarin per deelgebied daadwerkelijke criteria worden geformuleerd.
---