LAD

Nieuws

LAD wil specialisten alsnog onder Arbeidstijdenwet brengen

Sinds 1 januari 1996 is de Arbeidstijdenwet (ATW) van kracht. Bij de invoering werd besloten dat de wet vooralsnog niet van toepassing zou zijn op medisch specialisten. Nu, vijf jaar later, is in opdracht van het ministerie van VWS een evaluatieonderzoek uitgevoerd om te bepalen of deze uitzonderingspositie gehandhaafd moet blijven. De conclusie luidt: ja. De LAD zegt: nee!

Het belangrijkste doel van de ATW is het bevorderen van de veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers in relatie tot hun arbeids- en rusttijden, alsmede het bevorderen van de combineerbaarheid van arbeid en zorgtaken en andere verantwoordelijkheden buiten de arbeid. De ATW is wel van toepassing op niet medisch specialisten, waaronder de artsen in opleiding.

Het onderzoek
Voor het onderzoek werd een begeleidingscommissie ingesteld waarin onder andere de LAD, LHV, Orde, NVZ vereniging van ziekenhuizen en VAZ vertegenwoordigd waren. Met deze begeleidingscommissie is het concept van de eindrapportage besproken.
Het onderzoek bestond uit een schriftelijke enquête, waarvoor een representatieve steekproef was getrokken onder 3500 artsen. Vervolgens zijn 20 respondenten geïnterviewd.
De conclusie van het onderzoek luidt dat het terugdringen van excessieve werktijden door veel artsen als wenselijk en noodzakelijk wordt geacht. Over de wijze waarop dit moet gebeuren, lopen de meningen echter uiteen. Sommige artsen betwijfelen of het vanuit veiligheids-, financiële en organisatorische overwegingen haalbaar is om artsen onder de werkingssfeer van de ATW te brengen.

Brief naar Tweede Kamer
Met de KNMG en de federatiepartners NVVA en LHV heeft de LAD zich er altijd voor ingezet dat de Arbeidstijdenwet niet alleen op artsen in opleiding, maar ook op medisch specialisten van toepassing zou worden. Het is jammer dat de Orde uiteindelijk als enige organisatie op haar standpunt terugkomt. Artsen hebben nog steeds een bovenmatige werklast. Het toepassen van de ATW beschermt hen hiertegen, vindt LAD-directeur Van Bolderen. De LAD gaat een brief schrijven naar de Tweede Kamer om via de Kamer de minister tot andere gedachten te brengen zodat de medisch specialisten toch nog onder de werkingssfeer van de ATW worden gebracht en ten behoeve daarvan een vervolgonderzoek wordt gedaan.

Ook meepraten? Word dan nu lid!