Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie: beschuldigingen Nutreco onterecht

Amsterdam, 21 augustus 2002 --- Nutreco suggereert in een persbericht dat Milieudefensie willens en wetens foutieve informatie heeft verspreid over arbeidsomstandigheden bij haar zalmkwekerijen in Chili. Dit bericht is onjuist. Het betreft de beschuldiging dat Marine Harvest Chile, zoals de vestiging van Nutreco in Chili heet, haar werknemers niet het wettelijk minimumloon betaalt. De beschuldiging is te vinden in een rapport van Friends of the Earth International, dat vorige week uitkwam. In deze publicatie staat: 'Salaries are below the legal minimum wage, and the company discriminates its employees.'

De informatie over het loon van de werknemers bij de Chileense vestiging had Milieudefensie gekregen van de Marine Harvest-vakbond. Milieudefensie is uitgegaan van de juistheid van deze informatie. In de publicatie over Nutreco die Milieudefensie gisteren uitbracht - Zalm van Nutreco - Bio-industrie in Chileense wateren - is een passage over het niet betalen van het minimumloon geschrapt. Ook Friends of the Earth International heeft inmiddels de informatie op haar website aangepast. Milieudefensie trok de passage in omdat Nutreco vorige week donderdag per fax brieven overlegde waarin de vakbonden van de Chileense vestiging melden dat Marine Harvest wél het minimumloon betaalt.

Milieudefensie heeft vervolgens intensief geprobeerd haar contactpersoon bij de vakbond in Chili te spreken te krijgen om deze informatie bevestigd te krijgen. Tot nog toe is dat niet gelukt. Wel kreeg Milieudefensie te horen dat deze man kort na de ondertekening van de brief ontslag heeft genomen als werknemer van Marine Harvest én als voorzitter van de vakbond. Deze informatie is afkomstig van de Chileense federatie van vakbonden. De vakbondsleider in kwestie beantwoordt al een week zijn telefoon niet.



Vereniging Milieudefensie