Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Uit Nieuwsflits Trimbos Instituut
8|02 Nummer 8, 22 augustus 2002

Praten over pillen: cliënten over antipsychotica

Medicijnen spelen een belangrijke rol in het leven van mensen die een psychose hebben gehad of daar soms nog last van hebben. Voor velen van hen is het vinden van de voor hen werkzame dosis antipsychotica, vaak in combinatie met andere pillen, een proces van vallen en opstaan. Zowel cliënten als hulpverleners vinden dat antipsychotica van belang zijn, maar zien er ook de nadelen van. In de praktijk blijkt onderling overleg de vruchtbaarste aanpak bij het zoeken naar passende medicatie.
De brochure Praten over pillen laat cliënten aan het woord over de werking en het gebruik van antipsychotica en over de plaats die deze in hun leven hebben. Hun ervaringen, meningen en belevingen zijn opgetekend tijdens vier zogenaamde focusbijeenkomsten, steeds met andere cliënten. Aan drie bijeenkomsten hebben mensen deelgenomen die op dat moment antipsychotica gebruikten; de vierde groep bestond uit mensen die gestopt waren met het slikken van medicijnen. De bevindingen zijn vervolgens voorgelegd aan een groep hulpverleners die in hun dagelijkse werk te maken hebben met mensen met psychotische ervaringen.
Uit de gesprekken is duidelijk geworden dat cliënten medicijnen zien in een breed verband. Voor hen is medicatie een van de middelen die bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven, aan de verwerkelijking van plannen en aan de persoonlijke vaardigheden om herstel te bevorderen. Zij bekritiseren een eenzijdige nadruk op therapietrouw en willen meer aandacht voor alle inspanningen die kunnen leiden tot een zelfstandig leven.
Aan de hand van zes thema's worden de belangrijkste resultaten gepresenteerd van dit onderzoek naar de betekenis van antipsychotica voor cliënten. De eerste paragraaf laat zien dat de ervaring van een psychose en medicijngebruik moeten passen in de unieke levensverhalen van cliënten. Vervolgens wordt het proces van vallen en opstaan beschreven dat het zoeken van passende medicijnen karakteriseert. Voorwaarde is dat cliënt en hulpverlener willen leren van elkaars ervaringen. In de derde paragraaf komen de beelden en beeldspraken aan bod waarmee cliënten de rol van medicijnen in hun leven beschrijven. De een heeft het slikken van pillen ingepast als een ritueel zoals tanden poetsen, voor de ander is het een dagelijkse confrontatie met ziek-zijn. De laatste twee thema's zijn reacties van mensen uit de omgeving op medicijngebruik en het zoeken van een persoonlijke leefstijl waarin medicijnen een plaats kunnen krijgen. De brochure eindigt met een lijst van tips voor hulpverleners die cliënten tijdens de bijeenkomsten naar voren hebben gebracht.
De brochure is bedoeld voor zowel cliënten als hulpverleners in de hoop dat de ervaringen en opvattingen van cliënten anderen kunnen helpen bij het voeren van een open gesprek over medicijngebruik. Wederzijds begrip en overleg over de verschillende mogelijkheden kunnen het herstelproces bevorderen.

Praten over pillen en psychose. Cliëntenperspectief op het gebruik van medicijnen bij het herstel van een psychose door Simone van de Lindt, Dorine Bauduin en Ron Berghmans. Uitgegeven door het Trimbos-instituut, te bestellen via telefoonnummer (030) 297 11 80, bestelnummer: AF0418, prijs: ¤ 10.

* Simone van de Lindt slindt@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.