PERSBERICHT

Univar maakt resultaten eerste helft 2002 bekend: verkopen USD 2266 miljoen, nettowinst USD 7,1 miljoen

Amsterdam, Nederland - 22 augustus 2002 - Univar N.V. ("Univar") (Euronext Amsterdam: UNIVR), een toonaangevende internationale chemische distributeur maakt vandaag haar resultaten voor het eerste halfjaar, dat eindigde op 30 juni 2002, bekend.

Hoogtepunten H1 2002


· Bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill (EBITA) USD 51,3 miljoen, een daling van 22,4% ten opzichte van 2001
· Nettowinst H1 2002 USD 7,1 miljoen, ten opzichte van een verlies van USD 4,3 miljoen in 2001
· Resultaten tweede kwartaal 2002 zijn verbeterd ten opzichte van de resultaten van eerste kwartaal 2002
· Univar heeft afsplitsing van Koninklijke Vopak voltooid; handel in aandelen Univar op Euronext Amsterdam begonnen
· Herstructurering in Europa gestart met betrekking tot strategische decentralisatie
Vooruitzicht 2002


· Ervan uitgaande dat het herstel van de markten die door Univar bediend worden doorzet, zoals in het tweede kwartaal zichtbaar was, en de verwachting van verdere fundamentele verbetering van de bedrijfsprocessen, wordt verwacht dat de EBITA voor het volledige jaar licht hoger zal zijn dan de pro-forma van USD 96,4 miljoen van vorig jaar.
Belangrijkste resultaten H1 2002
Pro forma
In USD miljoenen H1 2002 H1 2001 %
Netto-omzet 2.266,3 2.485,1 -8,8%
Bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en
Afschrijvingen (EBITDA) 75,4 93,7 -19,5% Bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en afschrijving 51,3 66,1 -22,4% van goodwill (EBITA)
EBITA marge (EBITA: Netto-omzet) 2,3% 2,7%
Nettowinst voor buitengewone resultaat 11,0 19,2 -42,7% Nettowinst (verlies) 7,1 (4,3) 265,1%
In USD
Nettowinst per gewoon aandeel voor buitengewone resultaat 0,34 0,61 Nettowinst (verlies)per gewoon aandeel 0,21 (0,17)
Rendement uit kasstroom (CFROI) 11,1% 15,6%

De daling van de EBITA tijdens het eerste halfjaar van 2002 was niet onverwacht, aangezien het eerste kwartaal van 2001 relatief sterk was, terwijl het eerste kwartaal van 2002 maar langzaam herstelde van de zwakke omstandigheden van vorig jaar, als gevolg van een algemeen moeilijk economisch klimaat, in de markten die Univar bedient. De resultaten van het tweede kwartaal waren over het algemeen gelijk aan vorig jaar, maar sterker dan het eerste kwartaal van 2002, wat de verwachtte ingezette resultaatsverbetering weerspiegelt.

De nettowinst voor het eerste halfjaar van 2002 omvat een buitengewone last na belasting van USD 3,9 miljoen, waaronder Univar's aandeel van de afsplitsingskosten en herstructureringskosten in Europa vallen.

Het nettoverlies van 2001 bevat een buitengewone last na belasting van USD 23,5 miljoen voor integratiekosten van de acquisitie van Ellis en Everard.

Commentaar van de CEO
"Onze prestaties tijdens de eerste helft van het jaar, al zijn deze teleurstellend, vallen binnen de verwachtingen van het management en zijn begrijpelijk, gezien de moeilijke economische omstandigheden en de belasting van het management door onze afsplitsing van Koninklijke Vopak" , zei Gary E. Pruitt, CEO van Univar. Nu de afsplitsing en de integratieactiviteiten met betrekking tot de acquisitie van Ellis & Everard achter ons liggen, gaan we ons sterk concentreren op 'back to basics'. Managers zijn, voor het eerst in vele maanden, in staat om hun volledige aandacht te richten op onze kernactiviteiten op het gebied van chemische distributie. We hebben er alle vertrouwen in dat deze vernieuwde focus op de markt, samen met de verbeteringen van de bedrijfsprocessen van al onze activiteiten die in gang gezet zijn, zullen leiden tot betere prestaties, ondanks een voortdurend moeilijk economisch klimaat."

Resultaat per segment

Noord Amerika
Pro-forma
In USD miljoenen H1 2002 H1 2001 %
Netto-omzet 1.540,0 1.640,7 -6,1%
Bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en
afschrijvingen (EBITDA) 52,1 61,1 -14,7% Bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en afschrijving 37,6 44,5 -15,5% van goodwill (EBITA)
EBITA marge (EBITA : Net Sales) 2,4% 2,7%
Rendement uit kasstroom (CFROI) 13% 17%

De netto-omzet daalde met USD 100,7 miljoen. De brutomarge (in %) steeg ondanks de langzame economische groei en het zwakke industriële fabricageklimaat in Amerika, doordat de onderneming er hard aan heeft gewerkt om deze negatieve economische invloeden en de jaarlijkse prijsdeflatie te keren. De operationele kosten daalden met 1,2%. De segmenten voeding en farmacie en olie en gas presteerden relatief goed, terwijl de vertraging voortzette in de segmenten samengestelde chemicaliën, chemische fabrikaten, bosproducten en elektronica. De resultaten zullen in de loop van het jaar verbeteren, en naar verwachting zal de tweede helft sterker zal zijn dan de tweede helft van 2001, waarin de pro-forma EBITA zwak was en USD 30,3 miljoen bedroeg.

In Amerika - is een reorganisatie voltooid om de verschillende marketingactiviteiten van de onderneming samen onder te brengen bij een nieuw senior managementteam. Gelijktijdig heeft de Amerikaanse tak drie strategische doelen gesteld voor de komende jaren. Ten eerste, de doelstelling om de leverancier tegen de laagste kosten in het chemische distributiekanaal te worden, vooral door het optimaliseren van de fysieke en financiële activa, productiviteitsverbeteringen door in toenemende mate gebruik te maken van technologieplatformen, en het elimineren van fouten en herstelwerk tijdens het leveren van producten en diensten. Ten tweede, om haar positie als marktleider te gebruiken als motor voor verdere snelle groei. Bij deze doelstelling staat het plan om een gefocused marketingbeleid voor de key producten, inclusief de producten van het 'Univar-merk", uit te voeren centraal. Ten derde wil Univar Amerika prijsleider zijn binnen het chemische distributiesegment door interne nationale prijscoördinatie van de key commodity producten, daarbij gebruik makend van technologische verbeterde middelen om dit proces te implementeren.

In Canada -blijven de activiteiten op recordniveau presteren. Deze lijken niet geraakt te worden door marktomstandigheden, die in andere geografische markten die door Univar bediend worden heersen. Om haar leidende marktpositie nog verder te versterken, gaat Canada over naar een geformaliseerde "trans-Canada" structuur voor marketing en product procurement management. Key product en supplier management programma's worden ook door het Canadese management ingevoerd.

Europa
Pro-forma
In USD miljoenen H1 2002 H1 2001 %
Netto-omzet 726.3 844.4 -14.0% Bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en
Afschrijvingen (EBITDA) 23.9 32.4 -26.2% Bedrijfsresultaat voor rente, belastingen en afschrijving van goodwill (EBITA) 14.3 21.4 -33.2% EBITA marge (EBITA : Net Sales) 2.0% 2.5%
Rendement uit kasstroom (CFROI) 10% 14%

De netto-omzet daalde met USD 118,1 miljoen. De brutomarge (in %) is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, terwijl de operationele kosten verminderd zijn met 5,4%.

De economische teruggang heeft alle Univar-bedrijven in Europa geraakt. Het lijkt erop dat het dieptepunt geweest is, maar een snel herstel is niet waarschijnlijk. Er zijn in het tweede kwartaal belangrijke verbeteringen geboekt, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2002, en naar verwachting zal het tweede halfjaar een aanmerkelijke verbetering laten zien ten opzichte van dezelfde periode in 2001.

Onze Europese organisatie zit midden in een herstructureringsproces voor het ontwikkelen en uitvoeren van een nieuwe Europese strategie. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe strategie is het voornemen om één handelsnaam - Univar - door te voeren in geheel Europa, om zo de relatie tussen Univar en haar leveranciers te vereenvoudigen. Als onderdeel van deze nieuwe strategie zal een strategische decentralisatie worden doorgevoerd, waarbij gesteund wordt op de ervaren managementteams in alle landen om de juiste mate van lokale autonomie uit te oefenen ("going back to basics"). Om onze doelstelling te realiseren om de leverancier tegen de laagste kosten te worden, worden bepaalde verantwoordelijkheden en functies in de groep gecoördineerd, waaronder key product management, accounting en financiële rapportage, IT & Veiligheid, Gezondheid & Milieu. De meerderheid van de activiteiten wordt echter onder verantwoordelijkheid van de landenorganisaties geplaatst. We zijn bezig om zo snel mogelijk een sterk Europees managementteam te formeren.

Als onderdeel van onze vernieuwde focus in Europa, heeft Univar op 23 juli 2002 de verkoop van haar belang van 95 procent in Proginven S.A.S aan het Franse Middle Market Fund (beheerd door Banexi Capital Partenaires, een dochter van BNP-Paribas bank) aangekondigd. Progiven S.A.S., een niet-kern deelneming voor Univar, produceert toevoegingen voor het beschermen van drijvende materialen van aggressors als bacteriën, paddestoelen, algen en insecten gefabriceerd worden. De verkoop zal resulteren in een nettowinst op de boekwaarde van USD 5,8 miljoen, te verantwoorden in de tweede helft van het jaar.

Verbetering bedrijfsproces
We zien aanzienlijke mogelijkheden om door de gehele organisatie fundamentele verbeteringen in het bedrijfsproces aan te brengen. Univar heeft al een proces gestart om de mogelijkheden te benutten door middel van het formeren van procesteams. Deze teams richten zich op de ontwikkeling van de gezamenlijke positie van onze ondernemingen op gebieden waar grootte, capaciteit of competitief inzicht het mogelijk maken om deze positie beter te benutten. Er worden key managers uit onze operationele organisaties aangesteld om deze procesteams aan te sturen, terwijl ondersteuning en de bewaking van de voortgang zal worden vervuld vanuit het hoofdkantoor. Een belangrijk doel hierbij is het creëren van een omgeving waarin "best practices" door de gehele organisatie gedeeld worden, wat ervoor zorgt dat ons wereldwijde managementteam profiteert van de ervaringen die in de lokale werkomgeving worden opgedaan.

Afsplitsing voltooid
Op 29 juni 2002 werd de afsplitsing van Univar N.V. van haar vorige moederbedrijf Vopak N.V. voltooid. Univar heeft de afgelopen twee maanden als onafhankelijk beursgenoteerd bedrijf succesvol geopereerd. Omvangrijke reorganisaties in de Europese en Amerikaanse operationele bedrijven zijn bezig of, zoals in het geval van de Verenigde Staten, afgerond. De nieuwe structuur heeft in alle gevallen geleid tot vereenvoudiging van de operationele activiteiten, verduidelijking van rapportagelijnen tussen key operators en stelt het management in staat om snel en daadkrachtig in te spelen op veranderingen in de vraag op onze competitieve markten. Deze infrastructuur die nodig is om onafhankelijk te opereren, is nu grotendeels geïmplementeerd. Het management verwacht dat Univar tegen het einde van het jaar helemaal niet meer afhankelijk zal zijn van Vopak voor diensten of ondersteuning.

Vooruitzicht 2002
Het management van Univar verwacht dat het herstel van de markten die Univar bedient zal doorzetten, maar mogelijk in een lager tempo dan onze ervaring tijdens het tweede kwartaal. Ondanks dat de volatiliteit van de aandelenmarkt onzekerheid ten aanzien van het tempo van herstel creëert, voorzien we een voortzetting van de trend in de tweede helft van het jaar. Gebaseerd op deze veronderstelling, en de verwachting van verdere fundamentele verbetering van de bedrijfsprocessen, verwacht Univar dat het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen van goodwill (EBITA) voor de rest van 2002 licht hoger zal zijn dan de EBITA in de eerste helft van het jaar. Dit zou resulteren in een licht hogere EBITA voor het gehele jaar 2002 dan de pro-forma EBITA van 2001.

Pensioenkosten
In het Univar N.V. Information Memorandum van 31 mei 2002 wordt duidelijk gemeld dat de voortdurende volatiliteit van de aandelenmarkten een materieel negatief effect zou kunnen hebben op de jaarrekening van de onderneming als gevolg van een daling van de pensioenactiva in relatie tot overlopende verplichtingen. Op dat moment werd geschat dat het huidige gat tussen de waarde van de activa van het pensioenplan en de totale toekomstige pensioenverplichtingen ongeveer USD 29 miljoen (na belasting) bedroeg. Definitieve kwantificering van dit verschil kan niet eerder worden vastgesteld dan de peildatum van het pensioenplan op 31 december 2002. De onderneming onderzoekt momenteel de meest geschikte methode voor de boekhoudkundige verwerking van pensioenen, inclusief uitbreiding van de toepassing van US FAS 87 op alle Univar-bedrijven. In dit geval zouden alle kosten als gevolg van de waardevermindering van de pensioenactiva in de financiële verslaglegging van 2002 ten laste worden gebracht van het eigen vermogen via de balans en niet worden verwerkt via de winst en verlies rekening.

Profiel Univar
Univar is de meest vooraanstaande onafhankelijke internationale chemisch distributeur ter wereld. Univar is actief met chemische distributie activiteiten in zowel Noord-Amerika als Europa. Univar koopt een groot aantal grondstoffen in bulkhoeveelheden in, verwerkt ze, verpakt ze naar geschikte aantallen en verkoopt en levert ze dan aan zo'n 250.000 industriële eindgebruikers. Daarnaast biedt Univar verschillende gerelateerde diensten aan haar klanten aan, zoals het mengen van chemicaliën, voorraadbeheer van klanten, het bieden van technische ondersteuning en het verpakken en labellen van producten. Univar heeft een netwerk van 195 distributiecentra, verspreid over de Verenigde Staten, Canada en 14 Europese landen. In 2001 bedroeg de netto omzet van Univar USD 4,7 miljard euro, en het bedrijfsresultaat (inclusief resultaat deelnemingen) bedroeg USD 96,4 miljoen. Univar heeft ongeveer 7000 werknemers in Noord-Amerika en Europa. De onderneming is gevestigd in Nederland, en heeft tevens een kantoor in Bellevue, Washington.