LTO Nederland

WLTO-Projectbureau breidt actie uit naar Zuid-Holland

Actie Asbestverwijdering: 55.000 m² asbest is verwijderd

Donderdag 22 augustus 2002 - De Actie Asbestverwijdering in Noord-Holland blijkt zo succesvol dat deze wordt uitgebreid naar Zuid-Holland. De actie wordt begeleid door WLTO Projectbureau en duurt tot 2004. Sinds de actie afgelopen herfst van start ging, is 55.000m² asbest verwijderd bij ca. 100 agrarische bedrijven in Noord-Holland. Bij de meeste bedrijven is vervolgens een nieuw dak geplaatst. De kans op schade aan milieu en omgeving door een asbestbrand wordt hierdoor aanzienlijk minder. Mede dankzij de goede samenwerking met diverse gemeenten verloopt de actie zo goed.

Uit onderzoek in 2000 bleek dat er op agrarische bedrijven aanzienlijke hoeveelheden asbest is te vinden. Om deze hoeveelheden binnen afzienbare tijd tegen een aantrekkelijke prijs te kunnen verwijderen, is samenwerking gezocht met een aantal partijen. Dit samenwerken is in 2001 op kleine schaal geprobeerd in West-Friesland en heeft goed uitgepakt. Gemeenten aldaar zorgden voor een vereenvoudigde administratie bij het verlenen van de vergunningen voor asbestverwijdering. Vaak werd een collectieve sloopvergunning afgegeven, wat een aanmerkelijke kostenbesparing opleverde.

Stichting Asbestverwijdering West-Nederland
In mei 2001 richtte de WLTO daarom de Stichting Asbestverwijdering West-Nederland op. De stichting tracht de asbestproblematiek op een maatschappelijk verantwoorde en economisch haalbare manier op te lossen. Zij draagt zo bij aan het verminderen van het risico op asbestbranden.

Asbest verwijderen in Zuid-Holland
Na de pilot in West-Friesland is de Actie Asbestverwijdering afgelopen najaar gestart in heel Noord-Holland. De actie blijkt zo succesvol dat deze wordt uitgebreid naar Zuid-Holland. Half september organiseert de stichting een bijeenkomst voor de gemeenten in deze provincie. Daarna volgen voorlichtingsbijeenkomsten om boeren en tuinders te informeren over de Actie Asbestverwijdering. Vergunningverlening neemt veel tijd in beslag. Het verwijderen van asbest in Zuid-Holland begint daarom pas in het voorjaar van 2003.

Actie ook voor niet-WLTO-leden
WLTO-leden kunnen door deze actie asbest volgens de regels en tegen een concurrerende prijs uit hun stallen en schuren laten verwijderen en een nieuw dak laten plaatsen. Agrariërs die geen lid zijn van de WLTO en particulieren die gebouwen bezitten die oorspronkelijk een agrarische functie hadden, kunnen ook een offerte aanvragen. Begin oktober kunnen belangstellenden voor meer informatie hieromtrent terecht bij WLTO Projectbureau, telefoon 023 51 62 334.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ton Kraakman van het WLTO Projectbureau. Hij is te bereiken op telefoonnummer: 023 51 62 344.

Maak gebruik van de WLTO-nieuwsbriefservice en ontvang onze persberichten via e-mail. U kunt zich hiervoor aan- en afmelden via www.wlto.nl/nieuwsbrieven

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: t.kraakman@wlto.nl

(Auteur: Ton Kraakman)