Gemeente 's-Hertogenbosch

22-08-2002

Krijgsgeschiedenis tot leven brengen

Gemeente krijgt subsidie voor overbrengen verhaal vestingwerken

De gemeente heeft van de provincie een subsidie van 22.750,- ontvangen voor het op een aansprekende manier en met moderne middelen overbrengen van de bewogen geschiedenis van de Bossche vesting aan bezoekers. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan een presentatie in een vestinginformatiecentrum. Door gebruik te maken van nieuwe computertechnieken kan daarin het verleden opnieuw tot leven worden gebracht. Maar ook kan langs de vesting de oorspronkelijke situatie hier en daar worden hersteld om duidelijk te maken hoe de situatie was tijdens een belegering van de stad. De gemeente wil een plan laten maken waarin dit soort ideeën worden uitgewerkt. De provincie steunt dit initiatief en stelt op basis van de regeling ¿kennis en beleving¿ de subsidie beschikbaar. Samen met de bijdrage vanuit de gemeente zelf is er nu voldoende geld om het plan, dat naar verwachting omstreeks de jaarwisseling klaar is, te laten maken.

"Versterkt Den Bosch"

Het overbrengen van de geschiedenis van de Bossche vesting vloeit voort uit het Ontwikkelingsplan Versterkt Den Bosch, dat inspeelt op de rijkdom van de cultuurhistorische Vestingwerken: voor het grootste deel nog in tact, maar wat verscholen. Door ze in ere te herstellen worden de middeleeuwse sfeer en ambiance de uitstraling van de stad met zijn Sint-Janskathedraal en de Binnendieze vergroot.

De aanleiding van het Ontwikkelingsplan "Versterkt Den Bosch" (1999) vormde de noodzaak van herstel en onderhoud van grote delen van de Vestingwerken. De Vestingwerken vormen nog altijd de grens van het historisch centrum. Ze zijn uniek en bovendien vrij compleet, wat uitzonderlijk is voor een middelgrote stad. Het rapport 'Versterkt Den Bosch' ontvouwt een samenhangende visie over de mogelijkheden van herstel, cultuurhistorische betekenis, de kwaliteit en beleving, maar ook de stedelijke inrichting en de waarde van flora en fauna. Daarmee garandeert dit plan, dat zich uitstrekt over een periode van vijftien jaar, een verdere verbetering en vernieuwing van de binnenstad van 's‑Hertogenbosch. Het ontwikkelingsplan Vestingwerken sluit nauw aan bij de vastgestelde stadsvisie. De stad streeft ernaar cultuur, natuur, recreatie en toerisme met elkaar te verbinden. Het ontwikkelingsplan wordt geplaatst in het totaalkader van verbetering en vernieuwing van de binnenstad van 's-Hertogenbosch: een integrale aanpak van de restauratie van de Vestingwerken en de herinrichting van de omliggende openbare ruimte. Behoud en (be)leefbaarheid zullen de vesting een nieuwe betekenis en functie geven in 's-Hertogenbosch. De Bossche Vestingwerken zullen uitgroeien tot een cultuurhistorische, toeristische trekpleister.