Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Kruidvat Groep overgenomen door A.S. Watson

(Renswoude, 22 augustus 2002) A.S. Watson neemt de Nederlandse Kruidvat Groep over. A.S. Watson is een dochteronderneming van Hutchison Whampoa Limited gevestigd te Hong Kong. Dit heeft Hutchison vanmorgen in Hong Kong bekendgemaakt. A.S. Watson is een internationale retail organisatie met activiteiten in 17 landen in Azië en Europa. Door de aankoop wordt A.S. Watson één van 's werelds grootste detailhandelsketens in persoonlijke verzorging met een geschatte omzet van meer dan Euro 7 miljard.

Tot de Kruidvat Groep behoren de drogisterij- en parfumerieketens Kruidvat en Trekpleister in Nederland, Superdrug in Groot-Britannië, Kruidvat in België, Rossmann (belang van 50%) in Polen, Hongarije en Tsjechië en de parfumerieketen ICI Paris XL in Nederland en België. De groep heeft een winkelportefeuille van meer dan 1900 verkooppunten en biedt werk aan circa 24.000 mensen (12.000 fte's).

Met de toevoeging van de Kruidvat Groep breidt A.S. Watson haar Europese portefeuille aanzienlijk uit. De aankoop biedt tevens een stevig draagvlak voor verdere expansie op de Europese markt in persoonlijke verzorging, die de laatste drie jaar een consequente groei heeft laten zien.

Dick van Hedel, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Kruidvat Groep, noemde de transactie "een zeldzaamheid in de hedendaagse zakenwereld, namelijk de aankoop van een bedrijf door een aandeelhouder met een aanzienlijke strategische waarde". Volgens hem zullen de ervaring en internationale positie van Hutchison en A.S.Watson, de Kruidvat Groep in staat stellen haar internationale ambities verder waar te maken. Ian Wade, Group Managing Director van A.S. Watson, gaf aan dat de Kruidvat Groep en Watson een vergelijkbare ondernemingscultuur en winkelconcept hebben. Hij gaat ervan uit dat er sprake zal zijn van veel synergie-voordelen. "De overname zal onze aanwezigheid in Europa versterken en zowel op korte als lange termijn goed voor de Groep zijn.", aldus Wade.

Volgens Canning Fok Group Managing Director van Hutchison, is de Kruidvat Groep uitgekozen om haar bijzondere reputatie en marktleiderspositie in Europa: "Het past uitstekend binnen de uitbreiding van onze detailhandelsactiviteiten en biedt ons een meer veelzijdige portefeuille en een betere geografische balans. De aankoop geeft ons bovendien veel mogelijkheden voor synergie in heel Europa en Azië", aldus Canning Fok.

De aankoop van Kruidvat door de Hutchison-groep is de meest recente stap in haar expansie op de Europese retailmarkt, na de aankoop van de Britse keten Savers in 2000. Hutchison heeft in Europa aanzienlijke belangen en activiteiten op zeer uiteenlopende gebieden, waaronder havens, derde-generatie (3G) multimedia-mobiele diensten, projectontwikkeling en waterbedrijven.

De overname zal nog door de Europese autoriteiten moeten worden goedgekeurd.
Kruidvat maakte vandaag tevens bekend dat haar Franse dochteronderneming Nocibé is overgenomen door de voormalige eigenaar van Nocibé, in samenwerking met enkele financiële investeerders.
Vorige week maakte Kruidvat bekend, dat een 40 % belang werd genomen in de Duitse drogisterijketen Rossmann.

===

Nadere informatie voor de pers:

Kruidvat Groep
Dick van Hedel
Tele.: 0318 579 203
E-mail: d.vanhedel@kruidvatbeheer.com

Hutchison Whampoa Limited A.S. Watson & Co. Limited Laura Cheung Malina Ngai
Tel.: (852) 2128 1289 Tel.: (852) 2608 8408 E-mail: laurac@hwl.com.hk E-mail: malinan@asw.com.hk

Hutchison Whampoa
Hutchison Whampoa is een in Hong Kong gevestigde multinationale groep met wortels die teruggaan tot in de negentiende eeuw. Hutchison maakt bovendien deel uit van de "Li Ka-shing groep", een groep van ondernemingen die tezamen goed zijn voor ongeveer 15% van de totale marktkapitalisatie op de beurs van Hong Kong. In 2001 bedroeg de geconsolideerde omzet van HWL (inclusief dochters) HK$ 89.038 miljoen; de nettowinst was HK$ 12.088 miljoen.

Met ruim 120.000 werknemers in de gehele wereld is Hutchison, rechtstreeks en via beleggingen, actief op vijf terreinen in 37 landen: havens en gerelateerde diensten, telecommunicatie, onroerend goed en hotels, detailhandel en fabrieken, energie en infrastructuur. Voor nadere informatie www.hutchison-whampoa.com.

A.S. Watson (ASW)
Sinds haar ontstaan in 1828 is A.S. Watson (ASW) uitgegroeid tot een internationale groep van detailhandels- en productie activiteiten in 17 landen in Azië en Europa. De Groep heeft op dit moment meer dan 1300 winkels, bezit meer dan 20 merken water en sap en heeft wereldwijd meer dan 27.000 mensen in dienst.

ASW bezit de grootste Aziatische drogisterijketen Watsons Your Personal Store met 650 winkels in Hong Kong, het Chinese vasteland, Taiwan, Singapore, Maleisië, Thailand en de Filipijnen. In Europa heeft ASW de drogisterijketen Savers die de snelst groeiende detailhandelketen van Groot-Brittannië in deze sector is. Savers heeft op dit moment 280 winkels in Groot-Brittannië.